Klok uur terug

Eeuwige discussie maakt (nog) geen verschil: klok vannacht verzet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEeuwige discussie maakt (nog) geen verschil: klok vannacht verzet
RTL

Slecht voor onze biologische klok, meer verkeersongelukken. Het maakt niet uit wat je van de wintertijd vindt: de klok gaat vannacht een uurtje terug.

Veel Nederlanders zijn het niet met elkaar eens: is het nu wel of niet goed om de klok te verzetten? Daarom liet Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, eerder onderzoek doen naar de zomer-en wintertijd.

Uit dat onderzoek bleek vorige week dat een permanente wintertijd gezonder is, en een permanente zomertijd veiliger is in het verkeer.

Toch wintertijd

Voor deze winter heeft ze besloten het verzetten van de klok niet te veranderen. Ze wil dat de Europese Commissie eerst meer onderzoek gaat doen. Dus gaat de klok vannacht van 03.00 uur naar 02.00 uur en kunnen we een uur langer slapen. 29 maart gaat de zomertijd weer in.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, liet eerder weten zo snel mogelijk te willen stoppen met het verzetten van de klok. Hij baseert zich op een enquête onder miljoenen Europeanen. Een meerderheid van 80 procent blijkt voor afschaffing te zijn, meldden Duitse media eerder deze week.

Minder verkeersslachtoffers? 'Kies voor permanente zomertijd'
Lees ook

Minder verkeersslachtoffers? 'Kies voor permanente zomertijd'

Levens redden

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid pleit al jaren om tóch voor de zomertijd te kiezen. Dat kan volgens hen levens redden.

Van de ene op de andere dag is de avondspits voor een groot deel in het donker. En dat kan volgens hen tot meer verkeersongelukken leiden.

Lees meer over
ZomertijdWintertijdEuropese Unie