Binnenland

Bouw demonstreert woensdag, duizend machines naar het Malieveld

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© ANPBouw demonstreert woensdag, duizend machines naar het Malieveld
RTL

Opnieuw staat woensdag het Malieveld vol. Dit keer niet met tractoren, maar met duizend betonwagens, hijskranen en ander bouwmaterieel. De bouwsector wil demonstreren tegen de strenge milieuregels, waardoor veel bouwprojecten al maanden stilliggen.

Forenzen hoeven niet bang te zijn dat de snelwegen woensdagochtend vollopen met traag rijdende graafmachines. Het moet een publieksvriendelijk protest worden, zegt organisatie Grond in Verzet.

Geen files door graafmachines

"We proberen alles in goede banen te leiden, zodat niet alle snelwegen op slot komen te staan. Zodat de rest van Nederland gewoon hun werk kan doen. Dat verstaan wij onder publieksvriendelijk", zegt mede-organisator Klaas Kooiker, die zelf aannemer is.

Grond in Verzet begint dinsdagavond al met het brengen van de machines naar het Malieveld en dat gaat de hele nacht door. De organisatie roept bouwend Nederland op om niet ook nog zelf met de hijskraan of graafmachine naar Den Haag te rijden.

'Mensen ja, materieel nee', is de slogan van het protest. Vanuit het hele land worden bussen ingezet om demonstranten naar Den Haag te brengen.

Tractoren toch niet te zwaar voor Malieveld
Lees ook

Tractoren toch niet te zwaar voor Malieveld

Bouw ligt stil door milieuregels

Bouwend Nederland heeft al maanden last van strenge milieuregels. Het gaat niet alleen om stikstof. Ook het afvoeren van grond mag in veel gevallen niet meer, sinds ontdekt is dat daar giftige PFAS-stoffen in kunnen zitten. In de praktijk is het al maanden lastig om aan een bouwvergunning te komen, waardoor projecten stil zijn komen te liggen.

"De banen van tienduizenden hardwerkende vakmensen staan op de tocht. De meeste losse krachten, zzp'ers, zitten al thuis. Wat ons betreft is de grens bereikt", vertelt mede-organisator Arnold Tuytel.

Politiek krijgt twee weken

Grond in Verzet wil dat de politiek binnen twee weken actie onderneemt. Het wil dat er andere normen en werkbare regels over PFAS en stikstof komen, zodat er weer vergunningen verleend kunnen worden.

Gebeurt dat niet, dan komen er mogelijk minder publieksvriendelijke acties. Toch wil Kooiker daar niet mee dreigen. "Daar zitten wij niet op te wachten. We gaan liever aan het werk."

Lees meer over
DemonstratiesStikstofvervuilingPFASDen Haag