'Narcist vreselijk voor anderen, maar heeft zelf minder stress'
Narcisten kunnen met hun gedrag hun omgeving woedend maken, maar ze zijn zelf veel minder snel gestrest of depressief, blijkt uit onderzoek. Toch is narcisme geen prettige persoonlijkheidstrek.
Narcisme wordt gekenmerkt door een obsessie met het eigen uiterlijk, de eigen persoonlijkheid, egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen.
Waar narcisme in het algemeen wordt gezien als iets negatiefs, wilden onderzoekers van de Queen's University in Belfast weten of narcisme ook voordelen heeft. Dat meldt de BBC.
Minder stress
Uit het onderzoek van Queen's University blijkt dat narcisten minder gevoelig zijn voor negatieve gedachten over zichzelf. Ze hebben een lager stressniveau en ervaren het leven zelf minder snel als stressvol. Ook hebben ze veel zelfvertrouwen en een groot gevoel van eigenbelang.
Dit zijn volgens de onderzoekers eigenschappen die bijvoorbeeld op de werkvloer en in het sociale leven goed van pas kunnen komen. De conclusie van het onderzoek is dan ook dat 'niet alle dimensies van narcisme goed zijn, maar dat sommige aspecten wel een positief effect kunnen hebben op iemands eigen welzijn'.
Angst en verslaving
Dat narcisten zich heel goed kunnen voelen over zichzelf, wordt beaamd door ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman. "Narcisten zijn in het eerste contact vaak heel charmant, waardoor ze in een groep vaak snel als leider gekozen worden. Ze zijn minder bezig met aardig gevonden te worden, ze vinden het vooral belangrijk dat anderen hen speciaal en bijzonder vinden."
Die eigenschappen kunnen inderdaad van pas komen, maar Brummelman benadrukt dat narcisme geen prettige persoonlijkheidstrek is. "Extreem narcisme gaat vaak gepaard met angst, depressie en verslaving."
Kwetsbaar
Brummelman doet onderzoek naar narcisme en zelfwaardering. "Narcisten hunkeren naar de erkenning en bewondering van anderen. Zolang die er is, voelen ze zich goed en tevreden. Maar als die wegvalt, gaan ze zich slechter voelen. Narcisten kunnen vaak slecht tegen kritiek. Dan schamen ze zich voor zichzelf en worden ze snel boos."
Narcisten zijn volgens Brummelman dus extreem afhankelijk van de waardering en bewondering van anderen. "Dat maakt ze heel kwetsbaar."
Iedereen is een beetje narcistisch
Narcisme is volgens Brummelman een persoonlijkheidstrek. "Net zoiets als verlegenheid. Iedereen is in zekere mate verlegen. En iedereen heeft tot op zekere hoogte wel narcistische trekjes, dus voelt zich wel eens beter dan anderen of is bezig met de waardering van anderen."
Maar als iemand extreem veel narcistische trekken heeft, wordt gesproken van een stoornis. Volgens een Amerikaanse studie ontwikkelt zo'n zes procent van de bevolking ooit in zijn of haar leven een narcismestoornis.
Geen medicijn
Er bestaat geen medicijn tegen narcisme, maar er is volgens Brummelman wel kans dat de stoornis wegebt. "Als narcisten een intieme relatie aangaan, zoals een vriendschap sluiten of een levenspartner vinden, krijgen ze soms minder narcistische trekjes."
Dat heeft twee oorzaken: "Aan de ene kant gaat de narcist de ander als gelijkwaardig zien in een hechte vriendschap of relatie, waardoor hij zichzelf al minder op een voetstuk zet. Daarnaast hebben narcisten de hele dag het gevoel dat ze moeten bewijzen hoe fantastisch ze zijn. Als narcisten ervaren hoe het is om geaccepteerd te worden hoe ze zijn, wordt de druk om zich te bewijzen ook weggehaald. Al is dat geen eenvoudig proces, omdat narcisten zichzelf niet graag veranderen."