NVWA krijgt drie keer zoveel meldingen van besmet voedsel

Het aantal meldingen van besmet voedsel bij waakhond NVWA, is in drie jaar tijd verdrievoudigd. In 2015 kreeg de NVWA ongeveer 1000 meldingen van producenten, vorig jaar waren dat er 3200.
Het gaat om meldingen die fabrikanten zelf doen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), als ziekmakende bacteriën als listeria en salmonella worden aangetroffen in het eten.
Het AD sprak met microbioloog Coen van der Weijden van de NVWA. Hij zegt dat bedrijven wettelijk verplicht zijn om hun producten te controleren. Ze moeten het ook melden als het 'foute boel' is.
Dat het aantal meldingen toeneemt, komt vooral door extra aandacht bij de NVWA en de bedrijven zelf. "Hierdoor is het aantal meldingen en terugroepacties behoorlijk gestegen, maar het wil niet zeggen dat onze voedselveiligheid drastisch is verslechterd", zegt Van der Weijden.
Offerman had pech
Begin oktober kwamen de problemen bij vleeswarenproducent Offerman naar buiten. Drie sterfgevallen als gevolg van de listeriabacterie werden gelinkt aan het bedrijf.
Volgens Van der Weijden heeft Offerman 'voor een groot deel pech gehad'. Het bedrijf hield zich aan controles en metingen. "Maar dat blijft een momentopname. Af en toe glipt er wat tussendoor. En 100 procent voedselveiligheid bestaat niet."