Proces liquidatiebende

Kroongetuige Nabil B. heeft nog geen nieuwe advocaat

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKroongetuige Nabil B. heeft nog geen nieuwe advocaat
RTL

Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo, wordt momenteel niet bijgestaan door een advocaat. Zijn advocaat Derk Wiersum werd afgelopen september doodgeschoten, waarschijnlijk vanwege zijn werk voor B.

Een andere advocaat heeft de verdediging neergelegd. Hij heeft nog geen nieuwe advocaat, meldt de rechtbank.

17 verdachten

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol wordt vandaag en morgen de zaak rondom de liquidatiebende van de voortvluchtige Ridouan Taghi behandeld. Het gaat om voorbereidende zittingen van deze grote zaak, met inmiddels 17 verdachten.

Onder hen zijn de 41-jarige Taghi en zijn vermeende rechterhand Said Razzouki, waarvan ook niet bekend is waar hij zich ophoudt.

Politie: 'Voortvluchtige Ridouan Taghi deel van gigantisch drugskartel'
Lees ook

Politie: 'Voortvluchtige Ridouan Taghi deel van gigantisch drugskartel'

B. is niet aanwezig bij de zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Hij zit op een andere, onbekende locatie. Aanvankelijk was de bedoeling dat er een videoverbinding met hem zou zijn, maar door technische problemen was dat vanochtend niet mogelijk. Vanmiddag lukte dat wel.

De zitting begon met bijna twee uur vertraging, onder meer door de technische problemen en omdat er onvoldoende plekken waren voor de pers. Verslaggevers konden niet in de rechtszaal zitten in verband met het hoge aantal verdachten.

Geen bewijs tegen B.

Het OM zei tijdens de zitting dat er geen bewijs is gevonden voor de stelling dat Nabil B. betrokken is geweest bij een poging tot moord op Mohamed R., een van de voornaamste verdachten in dat proces.

R. verklaarde in oktober dat B. achter de poging tot liquidatie zat. R. werd in december 2017 in Utrecht beschoten en raakte ernstig gewond. Volgens R. had B. hem naar de plek des onheils gelokt. R. en zijn advocaat brachten dit verhaal enkele weken geleden via de media naar buiten.

Ridouan Taghi (links) en Said R.
Ridouan Taghi (links) en Said R.

De vorige zitting van 'Marengo', zoals dit moordproces heet, werd achter gesloten deuren behandeld en de rechtbank werd zwaar beveiligd. Dit gebeurde na de moord op de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in dit proces. Pers en publiek worden in tegenstelling tot toen, nu dus wel toegelaten.

Er mogen geen beeldopnames gemaakt worden in de zaal en de namen van rechters en officieren van justitie mogen niet genoemd worden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dit is wat je moet weten over de zaak.

Marengo gaat over een reeks liquidaties in de onderwereld. De moord op advocaat Derk Wiersum is hier geen onderdeel van. Onder anderen een neef van Taghi zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

Kort nadat begin vorig jaar bekend werd dat B. kroongetuige was, is zijn onschuldige broer doodgeschoten. Tegen de verdachte van deze moord is recent in hoger beroep een gevangenisstraf van 28 jaar geëist. De uitspraak is volgende week.

 

Lees meer over
Ridouan TaghiRechtszaakStrafproces MarengoLiquidatie