Ongeschreven regels

Je netjes gedragen op de kerstborrel van je werk: zo doe je dat

Door Tosia Hogema··Aangepast:
© iStockJe netjes gedragen op de kerstborrel van je werk: zo doe je dat
RTL

Nu de kerstdagen eraan komen, kunnen we deze week de beruchte kerstborrel verwachten. Die ene collega die te diep in het glaasje kijkt, de collega die danst tot hij erbij neervalt, de collega met kinderen die eigenlijk geen tijd heeft. Leuk of niet: hoe je er ongeschonden doorheen komt, lees je hier.

1. Praat niet over werk

Geplande belafspraken, salarisverhogingen en nieuwe strategieën: deze onderwerpen kun je beter bewaren voor de komende vergadering en niet voor op de kerstborrel. De collega die dat doet, zit duidelijk nog met z'n hoofd bij de orde van de dag. "Over werk praten is helemaal goed, maar dat moet wel op het juiste moment", zegt Anne-Marie van Leggelo van Het Etiquette Bureau.

"Het is niet heel goed voor je imago als je op een luchtige gelegenheid over serieuze zaken gaat praten. Dit is een valkuil voor de workaholic: die moet daar goed op passen." 

2. Help de nieuwe collega of stagiair

De nieuwe (vaak jonge) collega is altijd een beetje op z'n hoede. Bij zo iemand speelt soms de vraag: hoe dronken kan ik worden voordat het gênant wordt? Zo'n nieuwkomer kan zich ongemakkelijk voelen op de dansvloer en klampt zich aan bekende gezichten vast. "Ik adviseer deze persoon vooral om naar de borrel toe te komen. Je kunt  jezelf op een goede manier neerzetten", zegt Van Leggelo.

De 5 spelregels van... het bedrijfsuitje
Lees ook

De 5 spelregels van... het bedrijfsuitje

Na een paar biertjes komt deze nieuwe collega los en laat die zich van een heel andere kant zien. Van Leggelo waarschuwt wel: "Je mag je best laten gelden, maar wel met mate." De etiquettedeskundige adviseert nieuwelingen van tevoren aan andere collega's te vragen hoe zo'n borrel precies gaat. Maar zij moeten zich ook sociaal opstellen tegenover nieuwkomers. "Help ze op weg, betrek iemand bij een gesprek!" 

3. Kijk niet te diep in het glaasje

"Denk goed na over de consequenties van je daden, je moet je collega's de volgende dag ook normaal kunnen aankijken", zegt Van Leggelo. Een bedrijfsborrel is volgens haar ook onderdeel van het werk. Het is natuurlijk leuk en gezellig om een drankje mee te drinken, maar er zijn ook alternatieven.

"Je wilt niet dat je collega's een taxi moeten bellen omdat je niet meer kunt lopen. Er is niets mis met een colaatje of een alcoholvrij biertje." De etiquettedeskundige vindt dat collega's elkaar hierin ook moeten helpen. "Als je merkt dat iemand te veel drinkt, kun je die best even aanspreken." 

4. Zakelijk flirten

Veel relaties ontstaan op de werkvloer. Je moet je wel afvragen of de kerstborrel het juiste moment is om je slag te slaan. "Het kan nog zo gezellig zijn, het blijft wel werk", zegt Van Leggelo. "Je mag best laten merken dat je iemand leuk vindt, maar blijf wel professioneel." Zakelijk flirten noemt Van Leggelo dat. "Spreek bijvoorbeeld een keer na werk af."

"Met alcohol op kun je soms ook stomme dingen doen. Het is bijvoorbeeld niet handig om te flirten met de vrouw van je leidinggevende." Bovendien moet je nadenken over de gevolgen van je acties. "Het veroorzaakt geroddel. Wil je dat?" 

5. Laat je gezicht zien!

'Kerstdiner van de kinderen', 'ik houd niet van karaoke' of 'ik heb gewoon geen zin'. Sommige collega’s hebben al ruim van tevoren een lijstje klaar met redenen om vooral niet te komen. Toch is het verstandig om wél te gaan. 

"Je moet het niet zien als een feestje, maar als afsluiting van je werkjaar." Van Leggelo noemt het een goed moment om je van je beste kant te laten zien en bijvoorbeeld je baas te bedanken. "Het valt snel op als je er niet bent. Je wil niet bekendstaan als iemand die niet kan socializen." 

Zo houd je je kerstborrel leuk

  • Een dresscode kan juist zorgen voor een leuke sfeer. Let wel: vat die dresscode nooit te sexy op. 
  • Praat eens met collega's die je bijna nooit spreekt. Een kerstborrel is tenslotte vooral bedoeld om je collega's beter te leren kennen. 
  • Als je drinkt, kom dan met het openbaar vervoer of op de fiets. Autorijden en drinken is nooit een goed idee. Na zes glühwein in de auto stappen, kan ook slecht zijn voor je reputatie.
  • Eet iets vooraf, zo voorkom je dat je té dronken wordt of bij de borrelhapjes al instort. 
  • Stel dat je toch iets doet waar je spijt van hebt, dan kun je de volgende dag het beste doen alsof je neus bloedt. Leg er vooral geen extra aandacht op in de kantoor-appgroep.
  • Mocht je echt over de schreef zijn gegaan, dan kun je natuurlijk prima je excuses aanbieden. Je hoeft het niet aan de grote klok te hangen.

Via: EditieNL

Lees meer over
KerstmisWerkgelegenheidWerknemersFeestdagen