Dry january: heel gezond en zo, maar hoe houd je het vol?
Nieuw jaar, nieuwe leefstijl. Heel wat Nederlanders doen mee met het initiatief 'ik pas' of stellen een 'dry january' in. Maar hoe houd je dat vol, een maand lang geen alcohol drinken? We vroegen het twee experts.
Dry january vloog een paar jaar geleden over uit Engeland, en we hebben nu sinds twee jaar ook een Nederlandse variant in de eerste maand van het nieuwe jaar. Onder de naam 'ik pas' proberen duizenden Nederlanders een maand lang van de alcohol af te blijven.
Hoe houd je dat vol? 7 tips.
1. Dit gaat eraan komen
"Er zijn, onbewust, best veel momenten waarop je beseft dat het best ongezellig kan voelen om geen alcohol te drinken", zegt Ninette van Hasselt. Ze is hoofd van het programma 'alcohol' van het Trimbos Instituut. "Toevallig is mijn man net begonnen met een maand niet drinken, en die dacht ook: ah, appeltje-eitje. Maar er zijn echt veel momenten in zo'n maand waarop je een knop moet omzetten."
Van Hasselts advies: bedenk van tevoren wat voor momenten dat zijn. Dat ze eraan komen. "Dan kom je niet voor verrassingen te staan." Zet ze desnoods op een lijstje, markeer ze in je agenda.
2. 'Ja, maar...'
Wie (even) niet drinkt, zal te maken krijgen met groepsdruk, verwacht Rob Bovens. Hij is gedragswetenschapper aan de Universiteit van Tilburg en een van de initiatiefnemers van 'ik pas'. "Mensen zullen zeggen: 'Aaah, doe niet zo flauw'. We weten dat het voor mensen dan lastig is om te zeggen: 'Ik drink niet'."
Bovens stelt dat het beter werkt om je argumenten van tevoren te bedenken. "Je kan zeggen dat je wilt afvallen, beter wil slapen, meer energie wilt, dat je morgen op je werk helder wilt zijn. Uit onderzoek blijkt dat dat positieve gevolgen zijn van een alcoholloze maand. Het argument dat je bobt, is al geaccepteerd. Die andere argumenten moeten er langzamerhand ook in slijten."
3. Schreeuw het van de daken
Een andere tip van Bovens: zeg tegen iedereen dat je even niet drinkt. "Schreeuw het voor mijn part van de daken", zegt hij. "Al als je de uitnodiging voor een feestje krijgt. Het is makkelijker het van tevoren te zeggen, dan halverwege de avond."
Voor de tweede keer
Voor de tweede keer is het initiatief 'ik pas' in Nederland in januari gelanceerd. "Eerder deden we het altijd alleen in maart", vertelt initiatiefnemer en onderzoeker Rob Bovens. "Omdat voor veel mensen dan een periode van vasten begint na carnaval."
Maar Bovens en zijn collega's merkten dat het Britse initiatief dry january de afgelopen jaren ook steeds populairder werd in Nederland. "Daarom dachten we vorig jaar: laten we het in januari doen, en dan in maart nog een keer herhalen."
4. Eéntje maar? Niet doen!
Alcohol laat je keuzes maken die je niet zo snel zou maken in nuchtere toestand. Dus: wie drinkt, gaat meer drinken. "Daarom is het zo moeilijk om maar één of twee drankjes te doen", zegt Bovens. "Het is dus beter om niets te drinken, wil je het volhouden."
5. Verveel je niet langer
Thuis een wijntje drinken, of een biertje open ploppen: gebeurt vaak uit routine of verveling, weet Van Hasselt van het Trimbos Insitituut. "Het is belangrijk van te voren eens te bedenken op welke momenten je thuis drinkt, en hoe je dat kan omzeilen." Door bijvoorbeeld meer te sporten, een boek te lezen.
6. Gezelligheid kent geen alcohol
"Veel mensen associëren alcohol met gezelligheid en verbondenheid", zegt Van Hasselt. Dus als die alcohol er niet is, moet het op een andere manier gezellig worden. "Dat kan bijvoorbeeld door muziek op te zetten, kaarsjes aan te doen, een spelletje te spelen. Je moet een andere routine krijgen."
Wat Van Hasselt ook adviseert: alternatieve drankjes in huis halen. "Als je gewend bent om een wijntje te drinken tijdens het koken, is het leuk om wel een speciaal drankje voor jezelf in te schenken, maar dan zónder alcohol. Het helpt ook dat je dankzij alcoholvrij bier wél met een bierglas in de kroeg kan staan. Het gaat vaak ook om het gevoel."
Hoeveel mensen deden mee?
Vorig jaar deden er 37.757 geregistreerde mensen in januari mee met 'ik pas', en in maart kwamen daar nog 14.128 deelnemers bovenop. In 2018, toen de campagne alleen in maart aandacht kreeg, stond de teller op 11.503 deelnemers.
Met als kanttekening dat niet duidelijk is of iedere geregistreerde persoon, de maand ook heeft volgemaakt. En dat er ook wellicht mensen zijn die ongeregistreerd hebben deelgenomen aan de alcoholloze maand.
7. Het nieuwe gewoon
Grote kans dat je na een maand een beetje 'gereset' bent. "Je weet dat je een maand zonder kan, en dat het voordelen heeft", zegt Bovens. Dus, volgens Bovens is het dan tijd om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. "Je hoeft echt niet helemaal te stoppen met drinken als je dat niet wilt. Maar je kan wel met jezelf en je omgeving afspreken dat je niet meer doordeweeks drinkt. Of niet meer van maandag tot en met donderdag."
En als je een borrel hebt op dinsdag, die je eigenlijk niet wilt missen of niet helemaal nuchter wilt doorbrengen? "Dan kan dat best, dan drink je het weekend daarop bijvoorbeeld één dag niet."