Pieter Baan Centrum

Medeverdachte Ruinerwoldzaak Josef B. toch onderzocht in kliniek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Petra UrbanMedeverdachte Ruinerwoldzaak Josef B. toch onderzocht in kliniek
RTL

De rechtbank in Assen stuurt Josef B., medeverdachte in de Ruinerwoldzaak, alsnog naar het Pieter Baan Centrum (PBC). Hij wordt naar de kliniek gestuurd voor gedragskundige observatie.

Dat meldt zijn advocaat Yehudi Moszkowicz. De rechter-commissaris had eerder een eis van het Openbaar Ministerie hiertoe afgewezen. Het OM ging hier tegen in hoger beroep. 

Gezicht buitenwereld

Josef B. wordt verdacht van de vrijheidsberoving van de zes kinderen van hoofdverdachte Gerrit Jan van D. In het Drentse dorp
Ruinerwold leefden de kinderen jarenlang in afzondering op een boerderij. 

Gijzeling en lijfstraffen: verdachten Ruinerwold blijven in cel
Lees ook

Gijzeling en lijfstraffen: verdachten Ruinerwold blijven in cel

B. was de huurder van de boerderij en volgens het OM 'het gezicht naar de buitenwereld'. Hierdoor kon het gezin onzichtbaar blijven. B. ontkent dat hij iets strafbaars heeft gedaan. 

Interactie

Maandag bepaalde de rechtbank tijdens de eerste openbare zitting al dat Van D. naar het PBC zou worden gestuurd. Hij wordt daar neurologisch en neuropsychologisch onderzocht. Naar verwachting zullen de onderzoekers in de kliniek ook de interactie tussen de twee verdachten observeren. 

De rechtbank verlengde maandag het voorarrest van de mannen voor drie maanden. 

Jaarlijks komen zo’n 220 verdachten van ernstige misdrijven in het PBC terecht. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in het centrum?
Lees meer over
Pieter Baan CentrumOpenbaar MinisterieOpsluiting RuinerwoldRuinerwold