5 vragen over de WOZ-waarde
Huiseigenaren krijgen in deze periode van het jaar vaak de WOZ-waarde van hun woning op hun deurmat. De WOZ-waarde bepaalt hoeveel belasting iemand betaalt. Maar hoe komt deze tot stand? En: wat kun je doen als je het niet eens bent met de vastgestelde waarde? 5 vragen op een rij over de Wet waardering onroerende zaken (WOZ).
Waarom is er de Wet Waardering Onroerende Zaken?
Gemeenten maken jaarlijks een WOZ-waarde op van zo'n 7,7 miljoen woningen met een totale waarde van 1,9 biljoen euro. Op basis daarvan moet de belasting worden verdeeld, waaronder de onroerende zaakbelasting (ozb). Dat is zo'n 1,9 miljard euro die eerlijk en naar waarde verdeeld moet worden over die 7,7 miljoen woningen.
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
Met een computermodel vergelijken gemeenten en belastingsamenwerkingen huizen om tot een waarde te komen. Daarbij wordt gekeken naar de waarde van een huis op 1 januari van het vorige jaar. De gemeente kijkt naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving, de staat, ligging en grootte van een huis en het onderhoud.
Een taxateur kan de woning fysiek beoordelen, maar gemeenten werken ook vaak met (lucht)foto's om de staat van een huis te bepalen. Een verbouwing aan het huis kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de waarde. Daardoor wordt een huis meer waard.
Wat doe ik als ik het niet eens ben met mijn WOZ-waarde?
De WOZ-waarde is niet een harde wetenschappelijke waarde. Het is een waarde die tot stand komt door allerlei data te combineren, maar er kan wel eens wat fout gaan bij de totstandkoming ervan. Je kan gratis bezwaar maken bij de gemeente. In het bezwaar kan je aangeven waarom de waarde in jouw ogen te hoog of te laag is.
De bewijslast voor een goede beoordeling van de WOZ-waarde ligt bij de gemeente, maar je moet als burger wel beargumenteren waarom de waarde in jouw ogen te hoog is.
Je kan bijvoorbeeld via het WOZ-waardeloket kijken naar de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen in de buurt. Na het indienen van het bezwaar gaat de gemeente nog eens naar de waarde kijken en stuurt binnen enkele maanden een beslissing.
Er zijn ook bedrijven die op basis van no cure, no pay het werk van de burger uit handen nemen en bezwaar maken, desnoods tot aan de rechter. Als die bedrijven erin slagen om de waarde te veranderen, kunnen ze daarvoor honderden euro's aan kosten in rekening brengen van de gemeente. Die kosten worden betaald uit belastinggeld, wat weer van invloed is op de belastingtarieven.
Loont het om bezwaar te maken?
Vorig jaar werd bij meer dan 200.000 woningen bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde, zo'n 2,5% van het totaal. Cijfers over het aantal succesvolle bezwaren over 2019 zijn er nog niet, maar in 2018 werd ongeveer 40% van de bezwaren gegrond verklaard.
Wat doe ik als een gemeente mijn bezwaar afwijst?
In een beslissing op bezwaar kan de gemeente de vastgestelde waarde overeind houden. Die beslissing moet dan wel onderbouwd worden. Wanneer je denkt dat de waarde toch echt te hoog is, kan je naar de bestuursrechter.
Voor het starten van een rechtszaak betaal je wel griffierecht (zo'n 45 euro). Dat bedrag krijg je terug als je door de rechter in het gelijk wordt gesteld. In 2018 gingen zo'n 5.000 mensen in beroep omdat hun woningen niet de juiste WOZ-waarde zou hebben.