Wereldkankerdag

Haar doneren voor kankerpatiënten: 'Met een pruik voel je je minder ziek'

Door Jesse van Amerongen··Aangepast:
Haar doneren voor kankerpatiënten: 'Met een pruik voel je je minder ziek'
RTL

150 mensen met een flinke haardos komen vandaag, op Wereldkankerdag, naar het Maasstad Ziekenhuis om hun opgespaarde haar te doneren. Daar worden pruiken van gemaakt voor mensen die door chemo hun haar verliezen. Amber en Femke zijn de donateurs heel dankbaar, zij weten uit ervaring hoe belangrijk een pruik kan zijn.

Een fysiotherapeute in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zag bij kankerpatiënten hoeveel verdriet het haarverlies teweegbracht, dus besloot ze om iets te doen. Zelf liet ze haar haar groeien voor donatie en ze nam het initiatief voor een grote doneeractie. Inmiddels is het de tweede keer dat het ziekenhuis dit doet, en er is nog meer animo dan de eerste keer.

Iedereen kan hiervoor doneren, met elk haartype. De enige voorwaarde is dat je geen dode en gespleten punten hebt en dat je minimaal 30 centimeter doneert. Het wordt afgeknipt in een staart of vlecht en in een fabriek in Azië verwerkt tot 'haarwerken' (hoge kwaliteit pruiken).

Normaal gesproken kost een haarwerk zo'n 1500 tot 2000 euro, maar kankerpatiënten kunnen dit vaak (deels) vergoed krijgen door de verzekering. En daar zijn ze vaak enorm blij mee.

Amber Visser, 23 jaar

"Ik vond het verschrikkelijk dat mijn haar eraf ging", zegt Amber Visser. Zij kreeg in 2017 de diagnose leukemie, toen ze pas 20 jaar was. Zeker in het begin, toen ze zich nog redelijk goed voelde, dacht ze veel na over de gevolgen die chemo voor haar uiterlijk zou hebben.

Amber met haar pruik
Amber met haar pruik

"Als meisje of vrouw is je haar gewoon heel belangrijk voor je", zegt ze. Nog voordat Ambers haar eraf ging, had ze al een afspraak met Lisa van de Schoor van Aderans Hair Center in het Erasmus MC. Zij is gespecialiseerd in dit soort haarwerken, en samen hebben ze precies de haarstijl uitgezocht die Amber wilde. Zoveel mogelijk de kleur van haar 'oude' haar.

"Hij stond al klaar in een hoekje van de kamer op een paspop voordat mijn haar eraf moest. Ik vond dat een enorme geruststelling", zegt Amber. Toen het haar door de chemo echt te dun werd, heeft ze Lisa gevraagd om alles eraf te halen. "Dat was een heel vervelend moment. Ik heb besloten om mee te kijken in de spiegel, omdat anders de schok achteraf misschien groter zou zijn."

Amber heeft meteen de pruik opgezet en samen hebben ze het in model gebracht. Het was gelijk een goede afleiding.

Amber zonder en met pruik
Amber zonder en met pruik

"Zodra je haar eraf gaat heb je gelijk dat beeld van een kankerpatiënt", zegt Amber. Van tevoren had ze ook gezegd dat ze geen dag zonder haarwerk naar buiten zou gaan zodra ze kaal zou zijn. Uiteindelijk heeft ze 'm minder vaak gedragen dan gedacht, maar ze is altijd blij geweest dat de mogelijkheid er was. "Je bent nog steeds ziek, maar voelt je minder ziek met een pruik."

Inmiddels gaat het een stuk beter met Amber. Haar laatste chemo is meer dan 2,5 jaar geleden en door een stamceldonatie is de kans op herhaling zo klein mogelijk gemaakt. "Met leukemie zeggen ze nooit dat je helemaal genezen bent, maar de eerste twee jaar zijn het gevaarlijkst."

Het haar van Amber is ook na al die tijd nog niet zoals het was, maar het wordt steeds langer. Ze vindt het 'supergoed' dat mensen belangeloos doneren, omdat ze realiseert dat je best veel inlevert. "Ik ben er heel dankbaar voor, het is wel de reden dat ik een pruik had van echt haar."

Femke Wijnen, 18 jaar

"Haar hoort bij een meisje, dat wil je niet zo gauw kwijt", zegt Femke Wijnen. Haar leven kreeg vorig jaar november een vervelende wending toen er een vorm van lymfeklierkanker bij haar werd geconstateerd. Ze is enorm ziek geweest, maar de laatste twee weken voelt ze zich iets beter.

Femke met haar pruik
Femke met haar pruik

Ze zit wel nog midden in de chemotherapie, waardoor ze al haar haar inmiddels kwijt is. "Ik heb het zo lang mogelijk volgehouden met eigen haar, maar toen viel het uit", zegt ze. Femke heeft uiteindelijk de keuze gemaakt om het eraf te halen, ze moest op een gegeven moment wel.

Haar ouders hadden daarvoor al contact opgenomen met Stichting Haarwens, die kosteloos haarwerken regelt voor kinderen en jongeren zoals Femke. Femke kende de stichting nog omdat ze zelf ooit haar had gedoneerd, lang voordat er iets met haarzelf aan de hand was.

Op oudejaarsdag kon ze via die stichting terecht bij een gespecialiseerde kapsalon om het haar eraf te halen en direct het haarwerk dat ze eerder hadden uitgezocht op te zetten. Femke is er dolgelukkig mee, omdat het identiek is aan haar eigen haar. "Het geeft heel veel zelfvertrouwen." Ook als ze met vriendinnen is, heeft ze niet het gevoel dat ze anders is. "Het is net als mijn eigen haar. Iets langer, maar wel dezelfde kleur", zegt ze.

Femke toen het haarwerk werd geplaatst
Femke toen het haarwerk werd geplaatst

Het voelt wel vreemd dat ze zelf ooit gedoneerd heeft, en er nu zelf gebruik van moest maken. Maar ze is ook blij dat er haar beschikbaar is voor vrouwen zoals zij. "Het is gewoon heel fijn dat zoveel mensen willen doneren."

Lees meer over
Maasstad ZiekenhuisKankerLink in bioRotterdam