Noodstopprocedure

Adempauze moet voorkomen dat mensen dieper en dieper in schulden wegzinken

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPAdempauze moet voorkomen dat mensen dieper en dieper in schulden wegzinken
RTL

Wie zijn boetes wil betalen, maar dit niet kan omdat hij schulden heeft, kan straks een adempauze van maximaal een jaar krijgen. Dit moet voorkomen dat mensen met schulden dieper wegzinken door aanmaningen en verhogingen.

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming voert per 1 april 2020 een noodstopprocedure in bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze procedure is het afgelopen jaar ontwikkeld. "Het innen van boetes hoort op een verantwoorde en fatsoenlijke manier te gebeuren", reageert Dekker.

Maximaal vier maanden

De noodstop geldt voor zowel verkeersboetes als andere boetes die een rechter of het Openbaar Ministerie heeft opgelegd. Je krijgt maximaal vier maanden een pauze, in die periode hoef je nog niet te betalen en krijg je geen nieuwe verhogingen.

Als de schuldenaar zich meldt bij de gemeente voor schuldhulpverlening, kan de adempauze met acht maanden worden verlengd. In totaal kan zo'n noodstop dus 12 maanden duren.

Stella (54) zat drie jaar in de schuldhulpverlening: 'Ik had gefaald'
Lees ook

Stella (54) zat drie jaar in de schuldhulpverlening: 'Ik had gefaald'

Nieuwe procedure

Met de nieuwe procedure schort het CJIB de inning van een schuld op en legt het wanbetalers geen nieuwe verhogingen op. Na de adempauze moet de schuldenaar weer gaan afbetalen.

Het kabinet buigt zich nog over mogelijkheden om boetes alsnog kwijt te schelden, zoals de Tweede Kamer wil. "Wie een boete krijgt, moet uiteraard op de blaren zitten. En wie niet betaalt, riskeert een verhoging", duidt Dekker. 

Lees meer over
Sander DekkerCJIBSchulden