Binnenland

25 bedrijven die door coronavirus in problemen komen krijgen financiële hulp

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL 25 bedrijven die door coronavirus in problemen komen krijgen financiële hulp
RTL

Ongeveer 25 Nederlandse bedrijven doen beroep op werktijdverkorting in verband met het coronavirus. Dat zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Het gaat om een maatregel om bedrijven te helpen die in de problemen zijn gekomen door het coronavirus Covid-19. Werktijdverkorting kan flink wat loonkosten schelen. Werknemers die minder werken, krijgen voor die uren namelijk tijdelijk een WW-uitkering. 

Bedrijven komen alleen in aanmerking voor de regeling als zij kunnen aantonen dat er een direct verband is tussen de werkvermindering en het coronavirus. Een bedrijf moet zeker twee weken minimaal 20 procent minder werk hebben door het virus. 

25 aanvragen gehonoreerd

Dat is bij ongeveer 25 bedrijven vastgesteld en bij hen is de aanvraag al gehonoreerd, zegt Koolmees. "Zij zijn in de problemen gekomen vanwege de uitbraak van het virus en willen daarom gebruik maken van de regeling voor werktijdverkorting. Daar is de regeling ook voor bedoeld", zegt de minister.

Er zijn ook een aantal aanvragen afgewezen, zegt woordvoerder Margreet van Beem van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De aanvraag van ongeveer tien bedrijven is nog in behandeling.

Het ministerie weet niet of meer bedrijven de regeling zullen aanvragen.

Bedrijven in nood om coronavirus krijgen financiële hulp
Lees ook

Bedrijven in nood om coronavirus krijgen financiële hulp

Een ondernemer mag maximaal 24 weken gebruik maken van de werktijdverkorting. Wie in aanmerking wil komen, moet de regeling aanvragen bij het ministerie.

Werkgeversorganisatie FME, die bedrijven in de technologische sector vertegenwoordigt, heeft gelobbyd voor het inzetten van deze werktijdverkortingsregeling. De organisatie hoopt hiermee te voorkomen dat bedrijven omvallen als gevolg van het virus. 

Hoe werkt de regeling?

Werktijdverkorting is in het leven geroepen om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan door 'abnormale omstandigheden'. De regeling werd in het verleden ingezet bij onder meer de kredietcrisis, natuurrampen, aanslagen en uitbraak van besmettelijke ziektes, waaronder verschillende ebola-uitbraken en SARS-epidemieën.

De regeling is bedoeld om een lastige periode te overbruggen. Ondernemers kunnen er bijvoorbeeld ook een beroep op doen na een brand.

Lees meer over
Wouter KoolmeesFMECoronavirusCovid-19