'Lang traject'

Meerderheid coronapatiënten op intensive care jonger dan 50 jaar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ArchiefMeerderheid coronapatiënten op intensive care jonger dan 50 jaar
RTL

Op de Nederlandse intensive care-afdelingen (IC) liggen tientallen ernstig zieke coronapatiënten. Meer dan de helft van hen is jonger dan vijftig jaar. "Op dit moment zien we ook veel jongere mensen van onder de vijftig op de IC liggen."

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) liggen er 96 coronapatiënten op de intensive care, verspreid door Nederland. Voorzitter van de NVIC Diederik Gommers bevestigt dat de meerderheid van deze groep een leeftijd van onder de 50 heeft.

Epicentrum Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant huisvest de meeste van hen. "Dat komt denk ik door de uitbraak tijdens carnaval, een feest dat vooral door jongere mensen gevierd wordt", verklaart Gommers aan RTL Nieuws. "Een klein percentage van hen is ernstig ziek geraakt, en die vinden wij nu terug op de IC’s."

Sehraz (16) ligt door coronavirus op intensive care, familie waarschuwt: 'Neem dit serieus'
Lees ook

Sehraz (16) ligt door coronavirus op intensive care, familie waarschuwt: 'Neem dit serieus'

Gommers licht toe dat bij de ernstig zieke patiënten de ontsteking dermate uit de hand is gelopen, dat het het lichaam te veel is uitgeput om zelfstandig te kunnen ademen. "Hoe dat komt weten we niet precies. Het heeft iets te maken hun afweersysteem dat te ver doorschiet."

Via een buisje in de luchtpijp worden deze patiënten mechanisch beademd. "Daar krijgen zij niets van mee. Net als tijdens een operatie zijn de patiënten in een diepe slaap gebracht."

Lang traject

Aan de beademing, liggend op de buik en soms met extra ondersteuning voor de bloeddruk, krijgt het lichaam de kans om te herstellen. "Het is zaak om de beademing langzaam af te bouwen, voordat de patiënt wakker wordt en weer zelfstandig kan ademen."

De ervaring uit hevig getroffen landen als China en Italië leert dat de beademingsperiode zeker vier weken duurt. "Het verschilt per patiënt. De revalidatie daarna is nog een heel lang traject van een halfjaar tot een jaar. En verwacht niet dat je daarna direct aan het werk kan."

Volgens Gommers is het in Nederland druk op de afdelingen voor de ernstigst zieke patiënten, die intensieve zorg en bewaking nodig hebben. Maar hij benadrukt dat de situatie onder controle is. "Je merkt het aan collega’s: ze werken hard, maar zijn rustig."

Ook de beperkte capaciteit van bedden op intensive care-afdelingen levert nog geen problemen op. "Er is veel energie gestopt in de voorbereiding om zoveel mogelijk IC-bedden vrij te maken. Met man en macht is geprobeerd om een situatie als in Italië te voorkomen, waarin harde keuzes worden gemaakt in welke patiënt wordt geholpen, en welke niet."

'Het is te doen'

Woordvoerders van Brabantse ziekenhuizen bevestigen dat beeld. "Het is te doen", vertelt Wim Pleunis van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis over hun vier IC-patiënten. "We hebben vorige week een lege IC-vleugel van 8 bedden in gebruik genomen. En we zijn bezig met het verder uitbreiden van de capaciteit, voor het geval dat."

En ook in het Amphia Ziekenhuis in Breda wordt aan uitbreiding gewerkt. "Vandaag hebben we 12 Covid-patiënten", stelt een woordvoerder. "Op dit moment zijn er 16 bedden voor dit soort patiënten, die plussen we op korte termijn naar 24."

De actuele stand van zaken is dat Nederland plek heeft voor 250 IC-patiënten. "Op dit moment staan er nog genoeg bedden vrij. Zaak is om ervoor te zorgen dat er over twee weken nog steeds genoeg capaciteit voor kritieke patiënten is."

Patiënten overnemen

De lange voorbereiding van het noorden van Nederland is daarin essentieel. "Het epicentrum van de coronapatiënten ligt in Brabant. Daardoor hebben de provincies boven de rivieren veel tijd gehad om zich voor te bereiden." Volgens Gommers is het belangrijkste dat zij Brabantse ziekenhuizen helpen met het overnemen van patiënten. "En dat is precies wat er gebeurd is de afgelopen dagen."

Lees meer over
Diederik GommersNVICErasmus Medisch Centrum [EMC]GezondheidszorgCoronavirusCovid-19VirusziekteNederland