Zorg kampt met schreeuwend tekort aan mondkapjes, handschoenen en veiligheidsbrillen
Er is een nijpend tekort aan mondkapjes, schorten, veiligheidsbrillen en handschoenen voor zorgpersoneel. Dat blijkt uit een document van het ministerie van Volksgezondheid, dat in handen is van RTL Nieuws.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), verantwoordelijk voor de verdeling van alle medische beschermingsmiddelen, noemt de schaarste van dit moment zelfs zorgelijk. Gisteren zei de nu afgetreden minister Bruins van Volksgezondheid tegen de Tweede Kamer dat er snel miljoenen mondkapjes naar Nederland komen. Maar Arold Reusken, hoofd van het LNAZ, zegt tegen RTL Nieuws nog te wachten op die grote aantallen goederen.
Voorraad huisartsen dun
Afgelopen nacht zijn er mondkapjes afgeleverd bij ziekenhuizen in het zuiden, waar de nood het hoogst was, zegt Reusken. Een deel is naar huisartsen gegaan.
"Bij huisartsen is de voorraad buitengewoon dun", zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Van eerste lading van 140.000 mondkapjes die gisteren in Nederland zou zijn aangekomen, heeft ze geen weet. "Volgens mijn informatie zijn ze er nog niet. We hebben natuurlijk de afgelopen weken vaker gehoord dat er ladingen aan zaten te komen. Dat bleek dan op het laatst toch net niet het geval te zijn."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
Hoe hoog de nood is, blijkt uit mails van het ministerie aan handelaren, in het bezit van RTL Nieuws. Daarin staat dat het ministerie 6 euro per mondkapje wil betalen, maar dan moeten ze wel binnen twee tot drie dagen geleverd zijn. Normaal kosten deze kapjes tussen de 1 en 2 euro.
Sneller ingrijpen
"Op zo'n korte termijn leveren is gewoon onmogelijk", zegt Niek Schenkeveld van Dutch Tactical Medical Company (TMC). Hij heeft de afgelopen dagen meerdere aanbiedingen bij het ministerie neergelegd, maar daar is nog niet op ingegaan.
"Het lijkt wel alsof Nederland nu pas besloten heeft om de ramen dicht te gaan timmeren, terwijl de storm er al is. Er had veel eerder besloten moeten worden en sneller ingegrepen. Dan hadden we die maskers nu op voorraad gehad", zegt Schenkeveld. "Het is nu zelfs zo dat een dag uitstel soms kan resulteren in twee weken later leveren, omdat het dan weer naar een ander partij toe gaat."
Intussen ontstaan overal in het land initiatieven voor het inzamelen van mondkapjes. Zo heeft de brandweer in Limburg-Noord vanochtend de deuren van dertig kazernes opengezet voor een inzamelingsactie. De oproep was gericht aan tandartsen, orthodontisten, schoonheidsspecialisten, pedicures en manicures. In totaal werden 11.000 mondkapjes ingeleverd. Ze worden verdeeld onder ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners.
Uitzonderlijke situatie
De huisartsen snappen dat dit een uitzonderlijke situatie is, maar vragen zich af of dit niet anders had gekund. LHV-voorzitter Kalsbeek: "We moeten later maar eens grondig gaan evalueren of dit nu op de meest optimale manier gebeurd is. Eerlijk gezegd heb ik daar m'n vragen bij."
"De ziekenhuizen hebben te kampen met flinke tekorten aan beschermingsmiddelen", zegt Marieke van Bommel van ROAZ Brabant, het regionale netwerk voor acute zorg. "Toezeggingen van leveranciers van mondkapjes en andere producten worden telkens niet nagekomen."
Het gaat dan om die miljoenen mondkapjes waarvan de intussen afgetreden minister Bruins gisteren zei dat die de komende dagen in Nederland zouden arriveren. Beloftes worden niet nagekomen, zegt Van Bommel. "We proberen als ziekenhuizen de spullen die er nog zijn zo goed mogelijk te verdelen."