Geweld en bedreiging

'Meer lhbti-leerlingen en -studenten slachtoffer discriminatie'

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANP'Meer lhbti-leerlingen en -studenten slachtoffer discriminatie'
RTL

Meer leerlingen en studenten in Nederland voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van vijf jaar geleden, blijkt uit het rapport 'Ervaren discriminatie in Nederland II' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vooral bij jongeren uit de lhbti-gemeenschap is er sprake van een toename.

Het SCP meldt dat het bij discriminatie gaat om geweld en bedreiging. Ook melden meer mensen seksueel lastig te worden gevallen, blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Gestopt met opleiding

Met name studenten en scholieren met een migratie-achtergrond en studenten en scholieren die deel uitmaken van de lhbti-gemeenschap ervaren relatief veel discriminatie in het onderwijs. Tussen de 2 en 3 procent van alle scholieren en studenten in Nederland geeft aan gestopt te zijn met hun opleiding als gevolg van discriminatie. Onder lhbti-studenten en -scholieren ligt het aandeel met 8 procent beduidend hoger.

Marokkaanse naam? Dan geen stage: Kamerleden in actie tegen discriminatie
Lees ook

Marokkaanse naam? Dan geen stage: Kamerleden in actie tegen discriminatie

Ook blijkt dat inwoners van Nederland in vergelijking met 2013 meer discriminatie op grond van geslacht en beperking ervaren. Turkse en Marokkaanse Nederlanders ervaren juist minder discriminatie dan in 2013, maar zijn tegelijkertijd nog steeds de groepen met de hoogste percentages van ervaren discriminatie.

Verschuivingen groepen

Ruim een kwart van alle Nederlanders (27 procent) ervaart discriminatie. Dat aantal is ongeveer hetzelfde als vijf jaar geleden. "Wel zijn er verschuivingen opgetreden waar en wie hoeveel discriminatie hebben ervaren", schrijft het SCP. "Het is aannemelijk dat maatschappelijke ontwikkelingen een rol hebben gespeeld bij deze verschuivingen. Zo heeft #metoo waarschijnlijk niet alleen grenzen van acceptabel interpersoonlijk gedrag scherper afgebakend, maar ook de herkenning vergroot van schendingen daarvan en de tolerantie voor schendingen verminderd."

Voor Astrid Oosenbrug, voorzitter van lhbti-belangenorganisatie COC, zijn de cijfers geen verrassing. Zij wil dat het kabinet de eisen voor de aanpak van lhbti-discriminatie op school aanscherpt en dat docenten in hun opleiding verplicht moeten leren hoe discriminatie aan te pakken.

Lees meer over
SCPCOC NederlandDiscriminatieStudenten