Worden mannen of vrouwen zieker door het coronavirus en waarom?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsWorden mannen of vrouwen zieker door het coronavirus en waarom?
Corona-update, stel je vraag

Uit de cijfers die het RIVM dagelijks naar buiten brengt, blijkt dat mannen vaker in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege coronaklachten en dat er ook meer mannen dan vrouwen overlijden aan het coronavirus. Is daar een verklaring voor?

Dat is de vraag die onder anderen Julia, Ramona en Paula stelden aan RTL Nieuws. Zij willen graag weten of mannen zieker worden van het coronavirus dan vrouwen, en waarom dat zo is.

Nieuwste cijfers

Om die vraag te beantwoorden, kijken we eerst naar de cijfers. We gaan hierbij uit van de cijfers van vandaag, 2 april 2020. Daaruit blijkt dat mannen op twee van de drie fronten in de meerderheid zijn:

  • Van het totaal aantal gemelde coronapatiënten (14697) is 49,5 procent man. 
  • Van het totaal aantal ziekenhuisopnames (5784) is 62,8 procent man.
  • Van het totaal aantal mensen dat overlijdt door corona (1339) is 61,5 procent man.
Het zijn vaker mannen die worden opgenomen en die overlijden aan corona.© RTL Nieuws
Het zijn vaker mannen die worden opgenomen en die overlijden aan corona.

Is dit te verklaren? Volgens Menno de Jong, viroloog bij het UMC Amsterdam is nog niet honderd procent zeker hoe het komt dat mannen zieker lijken te worden van het coronavirus dan vrouwen. "Er zijn verschillende factoren die waarschijnlijk een rol spelen", vertelt hij.

Vaker hart- en vaatziekten

"In de eerste plaats is er een verschil in gezondheid tussen mannen en vrouwen. We zien dat coronapatiënten die ernstig ziek worden, vaak één of meerdere onderliggende aandoeningen hebben. Dan gaat het met name over bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en chronische longziektes. Dat soort aandoeningen komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit komt omdat mannen vaak wat ongezonder leven en bijvoorbeeld ook meer roken dan vrouwen."

Immuunsysteem

Ook spelen verschillen in afweerreacties tussen mannen en vrouwen misschien een rol, zegt De Jong. "Het lijkt erop dat het afweersysteem van vrouwen anders en in sommige situaties sterker functioneert. Daardoor zou het misschien kunnen, dat zij beter in staat zijn het virus in toom te houden. Vrouwen reageren ook beter op een griepvaccinatie dan mannen. Er zijn aanwijzingen dat het vrouwelijk hormoon oestrogeen hier een rol bij speelt."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Volgens De Jong kunnen ook verschillen in gedrag een rol spelen. "Uit onderzoek is gebleken dat mannen geneigd zijn om langer met klachten rond te lopen voordat ze hulp zoeken bij de huisarts waardoor een behandeling later gestart wordt."

Stoppen met roken

Kunnen mannen zelf iets doen waardoor ze de kans op ernstige klachten beperken? "Nee, behalve stoppen met roken en gezond leven eigenlijk niet. Maar dat advies geldt voor iedereen."

Hoewel de mannen oververtegenwoordigd zijn in de totale sterftecijfers en ziekenhuisopnames, zien we in de oudere leeftijdscategorie (90 jaar en ouder) dat vrouwen juist vaker moeten worden opgenomen in het ziekenhuis en komen te overlijden door de gevolgen van het coronavirus.

Maar ook daar is een verklaring voor, zegt De Jong. "Die is vrij simpel. Vrouwen leven in Nederland langer dan mannen. Dus er zijn überhaupt meer vrouwen van die leeftijd."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Coronaviruscorona-update