'Weinig symptomen'

'Aai ze niet', maar kunnen huisdieren corona krijgen of verspreiden?

Door Elisa Heisen··Aangepast:
© Getty Images'Aai ze niet', maar kunnen huisdieren corona krijgen of verspreiden?
RTL

Het is misschien wel één van de meest gestelde vragen van de afgelopen weken: kunnen huisdieren ook besmet raken met het coronavirus? Volgens onderzoeker Wim van der Poel van de Wageningen Universiteit hoeven we ons geen zorgen te maken. "Het kan, maar ze lijken er niet heel ziek van te worden."

Van der Poel doet onderzoek naar virussen die van dieren op mensen worden overgedragen. Hij werkt momenteel aan enkele onderzoeksvoorstellen rond het coronavirus. Hij wil onder meer onderzoek gaan doen naar de impact van het virus op dieren en heeft hierover contact met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Weinig symptomen

"Dat het mogelijk is dat ook dieren besmet kunnen raken met het virus is duidelijk. In België is een kat geïnfecteerd geraakt en in China twee honden. Geruststellend is wel dat het erop lijkt dat besmette dieren maar weinig klinische verschijnselen tonen en weinig virus uitscheiden", vertelt hij tegen RTL Nieuws.

Hond met corona: kunnen dieren je besmetten?
Lees ook

Hond met corona: kunnen dieren je besmetten?

Volgens Van der Poel zijn onze huisdieren dus niet in gevaar, maar is het wel noodzakelijk dat er meer onderzoek wordt gedaan. "Het zou in theorie kunnen dat er veel meer huisdieren geïnfecteerd zijn dan we denken, maar dat ze gewoonweg geen symptomen vertonen."

Richtlijnen huisdieren RIVM

In eerste instantie meldde het RIVM dat er geen enkele reden was om aan te nemen dat ook huisdieren het coronavirus zouden kunnen krijgen. Toch zijn inmiddels wereldwijd enkele gevallen van huisdieren die besmet zijn gemeld, waaronder bijvoorbeeld een kat in België.

Het RIVM heeft daarop het advies aangepast. Mensen die besmet zijn met het virus, wordt nu aangeraden intensief contact met huisdieren te mijden. Zo kun je bijvoorbeeld beter niet met ze knuffelen of je laten likken, aaien mag wel. De verzorging kan beter overgelaten worden aan mensen die niet besmet zijn.

Honden van besmette patiënten kunnen volgens het RIVM worden uitgelaten door mensen zonder klachten. De dieren mogen tijdens het uitlaten gewoon in contact komen met andere honden. Het instituut meldt dat de kans dat een huisdier besmet raakt en vervolgens een ander dier of mens besmet verwaarloosbaar klein is in vergelijking met besmetting van mens op mens.

Van der Poel is het grotendeels eens met de richtlijnen van het RIVM over huisdieren. "Als je geïnfecteerd bent is het verstandig om geen intensief contact te hebben met je huisdier. Maar ik zou wel zeggen dat je ze ook helemaal niet moet aaien. De kans dat het dier het virus op de vacht krijgt, is dan wel klein, maar katten likken zich wel voortdurend."

Testen op dieren

Van der Poel is ook met zijn team bezig om de testfaciliteiten van de Wageningen Universiteit in gereedheid te brengen, zodat een mogelijk coronavaccin eerst kan worden getest op dieren. "Dat duurt even, want je moet aan een heleboel veiligheidsvoorschriften voldoen."

In de labs van de universiteit moeten straks hamsters, muizen en varkens kunnen worden gevaccineerd. "Internationaal gezien zouden proeven ook op apen heel goed mogelijk zijn, maar daar hebben we hier de faciliteiten niet voor. Ook fretten zijn goede testdieren."

Van der Poel stelt dat bij de meeste dieren de klinische verschijnselen beperkt zullen blijven, ook bij apen. "Dat is ook helemaal niet zo raar, want zelfs veel mensen die besmet zijn met het coronavirus hebben geen of milde klachten."

Stichting AAP doet er alles aan om ervoor te zorgen dat haar apen niet besmet worden. "Als dat zou gebeuren, zou het een drama zijn."

Volgens de onderzoeker zijn dierproeven nodig voordat er op mensen kan worden getest. "Het geeft zoveel extra informatie over de veiligheid en effectiviteit van het vaccin. Voordat er op dieren wordt getest, is er wel al uitgebreid onderzoek gedaan in het laboratorium om te kijken of het vaccin wel het gewenste effect heeft."

Vleermuizen

Dat het virus afkomstig is van een vleermuis, is volgens hem geen broodjeaapverhaal. Uit onderzoek blijkt dat vleermuizen verschillende coronavirussen, die lijken op Covid-19, bij zich kunnen dragen. "Het is echter niet waarschijnlijk dat vleermuizen het virus direct hebben overgedragen op de mens. Vermoedelijk heeft er een gastheer, een ander dier, tussen gezeten."

Van der Poel verwacht dat het virus de komende jaren nog wel zal blijven opduiken. "Maar niet zo heftig zoals nu, want mensen worden immuun en mogelijk komt er een vaccin."

Lees meer over
CoronavirusCovid-19VirusziekteHuisdierenDierenLink in bio