Coronacrisis

Rode Kruis vreest grootste humanitaire crisis sinds Tweede Wereldoorlog

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Dingena Mol / HHRode Kruis vreest grootste humanitaire crisis sinds Tweede Wereldoorlog
RTL

Het Rode Kruis vreest dat de wereldwijde uitbraak van het coronavirus zorgt voor een humanitaire ramp. Volgens het hoofd van de hulporganisatie stevenen we zelfs af op de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

"De Covid-19 pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen", zegt Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis. "Iedereen overal ter wereld wordt op de een of andere manier geraakt door de crisis, persoonlijk en professioneel." 

Volgens Mardini groeit de huidige coronacrisis daarom snel uit tot de grootste ramp wereldwijd sinds WOII.

Hulp in Nederland

In Nederland is het Rode Kruis al in actie gekomen. De hulporganisatie richt zich hier met name op ouderen en kwetsbaren. Vrijwilligers bieden een luisterend oor of een helpende hand. Maar de problemen reiken volgens het Rode Kruis veel verder dan dat.

Bezorgd om kwetsbaren tijdens coronacrisis? Meld ze bij het Rode Kruis
Lees ook

Bezorgd om kwetsbaren tijdens coronacrisis? Meld ze bij het Rode Kruis

De hulporganisatie vreest het meest voor het lot van de meest kwetsbaren ter wereld. Zo dreigt een humanitaire ramp in conflictgebieden, sloppenwijken en andere plekken waar het moeilijk is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

'Deze ramp is anders'

"Deze ramp is anders", vertelt Frido Herinckx, die voor het Internationale Rode Kruis de wereldwijde hulpverlening coördineert. "Een 'normale' ramp is afgebakend, denk aan een aardbeving in een specifiek gebied. Dan sturen wij bijvoorbeeld mobiele ziekenhuizen en hulp naar één plek. Maar op dit moment staat de hele wereld voor dezelfde crisis en is het maar de vraag of anderen hulp kunnen sturen."

Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Schoon water en zeep

Volgens Herinckx is de impact op een land als Nederland al enorm, terwijl wij kwalitatief goede gezondheidszorg hebben. "Het is niet voor te stellen wat er gebeurt als het virus ook voet aan de grond krijgt in gebieden waar de ziekenhuizen verwoest zijn en waar zelfs de basale dingen zoals schoon water en zeep niet voorhanden zijn. Laat staan intensive care-bedden en beademingsapparatuur."

Conflictgebieden

De hulporganisatie vreest vooral voor landen waar de gezondheidszorg door conflicten is ingestort. Zo zijn er grote zorgen om Afrika. In het noorden van Mali is ruim negentig procent van alle medische voorzieningen verwoest, meldt het Rode Kruis. "Hoe kunnen we van hen verwachten mensen met het coronavirus te testen en te behandelen?"

Het aantal besmettingen in Afrika passeerde gisteren 10.000. RTL Nieuws-correspondent Saskia Houttuin maakte eind vorige maand de balans al op. "In Nigeria en de Democratische Republiek Congo worden ebolacentra nu omgebouwd tot ruimtes voor Covid-19."

Het aantal coronapatiënten in Nederland blijft stijgen, ziekenhuizen door het land maken zich op voor topdrukte. Bij het St. Anthonius in Utrecht laten ze zien hoe het er op de intensive care aan toegaat.

Geld nodig

Het Rode Kruis opende vorige maand giro 7244 om geld op te halen. Daar werd tot nu toe bijna 700.000 euro op gestort. Ook Arjen Lubach werkte daar met een origineel initiatief aan mee.

Maar genoeg is het niet: want wereldwijd denkt het Rode Kruis 758 miljoen euro nodig te hebben. Alleen zo kan het kwetsbare mensen helpen en verspreiding van het virus tegengaan.

"Omdat het zo onvoorspelbaar is waar het virus het eerst de kop opsteekt, is het belangrijk dat we zo snel mogelijk kunnen handelen", legt Herinckx uit. "Want is er over twee maanden een uitbraak in Syrië, Zuid-Soedan of Jemen? Of overal tegelijk?"

Lees meer over
Rode KruisCoronavirusTweede WereldoorlogVirusziekteNederland