Coronamaatregelen

'Heb je hooikoorts? Bel je huisarts, júíst nu'

Door Marianne Lucieer··Aangepast:
© iStock'Heb je hooikoorts? Bel je huisarts, júíst nu'
RTL

Snotteren, niezen en hoesten. Hooikoorts is normaal al niet echt fijn, in deze tijd word je er ook nog op aangekeken. En wat moet je nu doen, mag je met de coronamaatregelen naar je werk als je hooikoorts hebt? Of naar de supermarkt? Journalist Marianne Lucieer zocht het uit.

Ik heb een lichte vorm van hooikoorts. Geen enkel probleem normaal gesproken: ik nies, ik snotter en mijn ogen jeuken, en over een paar weken is dat allemaal weer over. Maar zoals veel dingen in deze tijd net iets gecompliceerder zijn, is hooikoorts dat ook. Want ga maar eens boodschappen doen als je moet niezen. En moet ik nu thuisblijven van mijn werk?

1 op de 5 Nederlanders

Ik ben zeker niet de enige die hiermee rondloopt. Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft hooikoortsklachten, vertelt KNO-arts Wytske Fokkens van het Amsterdam UMC. Die klachten lopen uiteen van heel licht tot zo erg dat mensen zich ziek moeten melden en met de ramen potdicht in huis zitten te hopen dat het snel voorbij gaat.

Fokkens - gespecialiseerd in de behandeling van hooikoortsklachten - krijgt in deze tijd veel mails van mensen die zich afvragen wat ze nu wel en niet mogen doen. Mogen ze naar de supermarkt, naar buiten, of naar hun werk? 

Hooikoorts of coronavirus? 'Symptomen kunnen overlappen'
Lees ook

Hooikoorts of coronavirus? 'Symptomen kunnen overlappen'

Niet opsluiten in huis

Volgens het RIVM hoef je jezelf met hooikoorts niet op te sluiten in je huis. "De algemene maatregel is, blijf zoveel mogelijk thuis", zegt een woordvoerder. "Dat geldt ook voor mensen met hooikoorts. Maar als je bijvoorbeeld boodschappen moet doen, dan kan dat, maar nies in je elleboog, was je handen en houd afstand."

"Wat je moet doen met je werk, hangt van de situatie af", vervolgt de RIVM-woordvoerder. "Als je thuis kan werken, werk dan thuis. Stel, je hebt behoorlijk last van je hooikoorts, overleg dan met je werkgever wat je moet doen. In principe betekent hooikoorts niet dat je niet naar je werk mag, maar houd je wel zo maximaal mogelijk aan de maatregelen."

Blikken van anderen

Toch voelt iemand die niezend, hoestend en snotterend over straat loopt of op kantoor zit al snel de blikken van anderen, ook op 1,5 meter afstand. Op Twitter vragen mensen of er T-shirts bestaan met de tekst 'ik heb hooikoorts', anderen schrijven dat ze niet naar de supermarkt durven of zich ziek melden op hun werk omdat ze denken dat dat moet met de huidige coronamaatregelen. 

Voel je het alweer? Wanneer en waarom je last hebt van hooikoorts

"Dat mensen het niet fijn vinden om naast iemand te staan die aan het niezen en snotteren is, begrijp ik wel", zegt Fokkens. "Ook ik vind dat nu niet prettig."

Bel de huisarts

Maar moeten wij hooikoortspatiënten dan de komende maanden binnen blijven om te voorkomen dat anderen zich ongemakkelijk gaan voelen in onze omgeving? Gelukkig niet, zegt Fokkens. Wat we wel moeten doen als de middeltjes van de drogist niet (volledig) werken? De huisarts bellen.

"Dat moet je eigenlijk altijd doen als je hooikoortsklachten hebt die niet overgaan met antihistamine (de middeltjes die je bij de drogist koopt, red.), ook als het hele milde klachten zijn", vindt Fokkens. Dat ik - en waarschijnlijk velen met mij - dat niet doe, noemt ze onverstandig. "Een groot deel van de mensen met hooikoorts kan met medicatie volledig klachtenvrij zijn, dus waarom zou je je vervelender voelen dan nodig is?"

Dure grap

Normaal gesproken moeten we natuurlijk zelf beslissen of we onze klachten de moeite waard vinden om contact op te nemen met de huisarts. Maar de situatie is nu anders, zegt Fokkens. "Het kost ons ook nog eens veel geld, zeker als mensen daardoor niet gaan werken."

Volgens de KNO-arts hoef je helemaal niet bij de huisarts langs te gaan voor medicijnen tegen hooikoorts. "Je kunt die ook telefonisch vragen. In de richtlijn staat precies welk medicijn je moet krijgen: een neusspray met corticosteroïden die absoluut niet schadelijk is. Er zullen maar weinig huisartsen zijn die zo'n spray in deze tijd niet telefonisch willen voorschrijven."

Doen dus, zegt Fokkens. En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je omgeving. Want terecht of niet, mensen voelen zich een stuk meer op hun gemak als er niet op 1,5 meter afstand iemand staat te snotteren en niezen.

Lees meer over
HooikoortsCovid-19CoronavirusGezondheidWerkgelegenheid