Lijst met diagnoses

Duizenden patiënten liepen zorg mis: zo moet dat worden ingehaald

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDuizenden patiënten liepen zorg mis: zo moet dat worden ingehaald
RTL

Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn veel mensen de afgelopen tijd zorg misgelopen. Uit een nieuw rapport blijkt dat huisartsen 360.000 minder verwijzingen naar een specialist hebben gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is nu een plan hoe de reguliere zorg weer moet worden opgestart.

Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een rapport dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is uitgevoerd.

Duizenden wachten op afspraak

Er zijn sinds half maart 360.000 minder verwijzingen naar een specialist dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook zijn er naar schatting nog ruim 290.000 mensen die wachten op een afspraak in het ziekenhuis. Hoeveel patiënten het er precies zijn, weet de NZa niet.

Nog steeds problemen thuiszorg en reguliere zorg: afspraken afgezegd en weinig informatie
Lees ook

Nog steeds problemen thuiszorg en reguliere zorg: afspraken afgezegd en weinig informatie

Volgens het rapport zijn spoedbehandelingen gedurende de corona-uitbraak doorgegaan. Maar er zijn tal van andere diagnoses die niet zijn behandeld. Vooral op de afdelingen dermatologie en orthopedie zijn veel patiënten nog in afwachting van een afspraak. Op de afdeling gynaecologie en cardiologie zou de nood volgens de NZa minder hoog zijn.

Lijst met diagnoses

Om te bepalen wie er wel en niet behandeld mogen worden, nu de ziekenhuizen weer wat meer ruimte krijgen, heeft het Landelijk Centrum Patiënt Spreiding (LCPS) een lijst met diagnoses opgesteld.

Ze was blij dat ze eindelijk terecht kon bij de gynaecoloog. De 25-jarige Sharon heeft al last van tussentijdse bloedingen, terwijl ze de pil slikt. Maar door het coronavirus ligt de reguliere zorg voor een groot deel stil en werd haar afspraak afgezegd.

Per diagnose staat op de lijst hoe snel een patiënt moet worden behandeld. Sommige behandelingen moeten binnen 24 uur worden uitgevoerd, andere behandelingen kunnen drie maanden wachten. Volgens de NZa is het belangrijk dat de wachttijden overal in Nederland hetzelfde zijn.

Voldoende capaciteit voor coronapatiënten

Ook benadrukt de zorgautoriteit dat er voldoende capaciteit beschikbaar moet blijven voor coronapatiënten. Er moet ook voldoende beschermingsmateriaal zijn. "We realiseren ons dat er zwaar beroep wordt gedaan op zorgprofessionals", schrijft de NZa. "Het opstarten van de zorg moet aansluiten bij de draagkracht."

Lees meer over
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en SportNederlandse ZorgautoriteitGezondheidszorgCoronavirus