Geen ritme en structuur

Ouders in spanning, gaan de scholen weer open? 'Ik zit met gekruiste vingers voor de tv'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoOuders in spanning, gaan de scholen weer open? 'Ik zit met gekruiste vingers voor de tv'
RTL

Voor veel ouders wordt het een spannende avond: gaat Rutte aankondigen dat de scholen na de meivakantie weer opengaan? Sommige ouders hopen van niet, voor anderen heeft het thuisonderwijs lang genoeg geduurd: "Ze missen hun vriendjes, de structuur en het ritme. Ik doe mijn best, maar ik ben geen juf", zegt Ilse Viervijzer (32) uit Oosterhout.

Haar zoon (9) en dochter (7) zitten allebei op een andere school, met verschillende onderwijssystemen. "Dat maakt het lesgeven thuis echt wel lastig. Vooral voor mijn zoon, die ADHD en autisme heeft. We hebben al flink wat huil- en driftbuien achter de rug. Het gaat de laatste tijd al iets beter, maar ik heb wel het gevoel dat ik tekortschiet. Ik ben geen juffrouw."

Persconferentie

Vanavond om 19.00 uur houdt premier Mark Rutte een persconferentie waarin hij bekend zal maken hoe de coronamaatregelen er na 28 april uit komen te zien.

Rutte: 'Ik ga ervan uit dat middelbare scholen vanaf 1 juni weer open gaan'
Lees ook

Rutte: 'Ik ga ervan uit dat middelbare scholen vanaf 1 juni weer open gaan'

Waarschijnlijk wordt dan ook duidelijk wat er met de (basis)scholen gaat gebeuren. Deze persconferentie is live te volgen op RTL 4 en via onze site en app.

Als het aan Ilse ligt, gaan de scholen weer open. "Ik hoop het, het wordt echt zwaar om dit nog langer vol te houden." Bang dat haar kind risico loopt om het coronavirus te krijgen of te verspreiden als alle kinderen weer naar school mogen, is ze niet. "Ik vertrouw op wat de overheid beslist."

'Te weinig bekend over risico's'

Voor Patricia Vis (35) ligt het anders. Zij is alleenstaande moeder van twee dochters (6 en 9). "Begrijp me niet verkeerd, ook ik vind het thuisonderwijs lastig. Ik heb een fulltime baan, en mijn jongste heeft een spanningsboog van niks. Die heeft het na twee vragen wel weer gezien. Ook ik heb het gevoel dat ik tekortschiet, ik kan ze qua onderwijs niet constant de aandacht geven die nodig is."

Patricia en haar twee dochters.© Eigen foto
Patricia en haar twee dochters.

Toch wil ze niet dat haar kinderen al naar school gaan. "Iedereen vindt het moeilijk en is gesloopt, maar het is even niet anders. Ik vind het een slecht idee als de scholen opengaan. Er is nog te weinig bekend over hoe ziek kinderen kunnen worden van het coronavirus, en wat hun precieze rol nu is in de verspreiding. Wat als mijn kinderen ziek worden, en ze mij aansteken? Ik ben alleenstaande moeder, wie gaat er dan voor mijn kinderen zorgen?"

Ook vindt ze het voor de leraren te risicovol. "Dat zijn ook vaders en moeders die familie hebben. Ik denk dat als we de scholen nu opengooien, er een piek komt doordat leraren besmet raken, en daarmee hun familie ook weer. Ik hoop dan ook dat het kabinet besluit dat de scholen tot en met de zomervakantie gesloten blijven. Pas dan hebben we zicht op hoe het virus zich ontwikkelt. Ik vind dat de gezondheid voorop moet staan."

'Ritme gevonden'

Anne Jet Holtop had in het begin ook moeite met thuisonderwijs, vertelde ze in een eerder interview met RTL Nieuws. "Maar ik heb nu toch wel een ritme gevonden", vertelt ze deze week. "Spelling- en taalopdrachten kom ik wel uit, al blijft rekenen wel lastig. Ook de kinderen weten nu beter hoe ze het aan moeten pakken. Mijn middelste gaat 's ochtends gewoon uit zichzelf aan het werk."

Toch hoopt ze dat de scholen weer opengaan."Ik merk aan de kinderen dat ze er echt aan toe zijn om weer naar school te gaan. Ze missen hun vriendjes, het samenwerken en het klassikale gevoel."

'Enorme achterstand'

Ook Patrick Hoogenboom uit Delft hoopt dat zijn zoon (8) snel weer naar school kan. "Hij heeft autisme en heeft voor de coronacrisis al twee jaar thuisgezeten. Hij was net weer een paar maanden begonnen op school, toen dit alles begon."

Patrick en zijn gezin.© Eigen foto
Patrick en zijn gezin.

Achterstand

Het thuisonderwijs bevalt niet goed, zegt Patrick. "Alle routines zijn verbroken, daar heeft hij veel last van. Ik mag blij zijn als we het voor elkaar krijgen om hem 20 minuten per dag aan het schoolwerk te houden. We bouwen een enorme achterstand op. Ik zit echt met gekruiste vingers voor de televisie vanavond, ik hoop echt dat hij weer naar school mag."

Hoewel de leerkrachten van zijn zoon 'staan te popelen' om weer aan de slag te mogen, leest Patrick ook berichten van leerkrachten die twijfelen of ze het aandurven.

"Dat steekt mij eerlijk gezegd wel in deze discussie. Het is belangrijk dat het onderwijs doorgaat. Als er een wil is, dan moet het lukken om iets te verzinnen. Ik snap dat een leraar op deze manier blootgesteld wordt aan 30 kinderen, en we willen allemaal niet ziek worden. Maar een caissière in de supermarkt komt dagelijks misschien wel met 200 mensen in contact. En aan hen wordt niets gevraagd."

Op deze basisschool in Schijndel wordt weer les gegeven.
Lees meer over
CoronavirusCovid-19OnderwijsBasisonderwijsKind