Gemengde gevoelens

Verdeelde reacties ouders op heropening basisscholen: 'Ik heb veel twijfels'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Caspar Huurdeman FotografieVerdeelde reacties ouders op heropening basisscholen: 'Ik heb veel twijfels'
RTL

Het hoge woord is eruit: vanaf 11 mei gaan kinderen weer naar de basisschool. Ouders houden gemengde gevoelens aan die beslissing over. De een is blij dat hun kind weer terugkeert in een ritme, de ander vindt de maatregel van premier Rutte te voorbarig. "Ik heb veel twijfels over de hygiëne en veiligheid op school."

Volgens premier Rutte kunnen basisscholen gedeeltelijk open omdat jonge kinderen het virus minder snel lijken op te lopen en over te dragen. Scholen kunnen de ene helft van de leerlingen de ene dag, en de andere helft de andere dag les geven. Sommige ouders omarmen die boodschap, maar anderen vinden het nog te vroeg voor zulke uitspraken.

'Geen zekerheden'

Zo ook Bianca van Kints uit Gendt, een plaats in de provincie Gelderland. Ze weet nog niet of haar zoon van 8 jaar oud naar school gaat over een paar weken. "Ik ben bijvoorbeeld nog niet overtuigd dat kinderen het virus niet kunnen overdragen op familieleden", vertelt ze. "Het onderzoek daarnaar is nog steeds bezig, dat heeft de directeur van het RIVM tijdens de persconferentie zelf gezegd. Ik heb geen zekerheden gekregen."

Bianca en haar zoon.© Bianca van Kints
Bianca en haar zoon.

Ze hoorde tegenstrijdige informatie tijdens de toespraak van Rutte. "Er werd duidelijk uitgelegd dat volgens het onderzoek van het RIVM kinderen weinig besmettingsgevaar lopen. Maar waarom moet er op school wel anderhalve meter afstand worden bewaard, en tijdens het sporten niet?"

De komende drie weken zijn voor Bianca belangrijk om te bepalen of ze haar kind thuishoudt, of niet. "Ik wacht het beleid van de school af, en houd de ontwikkeling van de besmettingscijfers in de gaten. Nu heb ik nog veel twijfels over de hygiëne op school, en of de veiligheid voor mijn kind wel gewaarborgd kan worden."

Geen verdrietig kind meer

Hoe anders is de stemming in huize Reule, uit het Zuid-Hollandse dorp De Lier, waar moeder Elize en haar zoon van 6 jaar maar wat blij zijn dat de scholen weer opengaan. "Gisteravond heb ik geen verdrietig jongetje in bed hoeven leggen. Want hij is zo blij zijn meester, zijn lieve meester, en vriendjes weer te zien binnenkort."

De 5-jarige zoon van Elize.© Elize Reule
De 5-jarige zoon van Elize.

Moeder Elize achtte de kans dat haar zoon ziek zou worden altijd klein, en was er in eerste instantie al op tegen dat basisscholen dicht moesten. "Dat werd echt van de een op de andere dag besloten. Ik kon mijn jongen daar niet op voorbereiden. Het viel hem, zeker in het begin, zwaar. Met veel boze buien en verdriet. Dat gaat nu wel beter."

Ze keken gisteravond samen naar 'de grote baas van Nederland', en konden hun geluk niet op met wat ze hoorden. "Ik heb nog wel moeten uitleggen dat hij niet de hele week naar school gaat. Dat vind ik zelf ook gek, want waarom is de lestijd eigenlijk gehalveerd? Er is nu toch juist gezegd dat kinderen onder de twaalf gewoon contact met elkaar mogen hebben?"

Geen proefkonijnen

Voor Kaat uit Vlissingen is er geen twijfel, haar dochter (9) blijft ook na 11 mei thuis. Want ze heeft er een hard hoofd in dat jonge kinderen keurig op afstand van elkaar blijven, ook al zullen scholen daar regels voor invoeren. "Het zijn kinderen, wat denk je zelf? Zelfs volwassenen hebben moeite om in de winkels op afstand van elkaar te blijven."

Ze heeft het idee dat er met haar kind een soort test wordt uitgevoerd. "Want 'als het goed gaat' zal ook het middelbaar onderwijs weer opengaan. Wat betekent 'als het goed gaat'? Dat proefkonijn gebeuren gaan ze maar met hun eigen kinderen doen als ze alles zo graag weer op gang willen hebben. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat mijn dochter straks iets oploopt."

Kaat en haar dochter.© Kaat
Kaat en haar dochter.

Ze houdt liever zelf de regie over het aantal mensen waar haar dochter mee in contact komt. Bovendien verloopt het leren thuis soepeltjes. "Mijn dochter heeft moeite met lezen, er loopt onderzoek naar dyslexie. Maar ik heb het idee dat ze de afgelopen weken met sprongen is vooruit gegaan. Misschien omdat we thuis veel meer aandacht daaraan kunnen geven."

Wat Kaat niet begrijpt is dat er op de school van haar dochter docenten zijn die vanwege hun leeftijd hun kleinkinderen niet mogen zien. "Hoe krom is het dat zij straks wel voor een halfvolle klas met kinderen mogen staan?"

'Kijken naar wat wél mogelijk is'

Gerda van der Meulen, uit de buurt van het Friese Franeker, begrijpt het gevoel dat ouders niet willen dat hun kinderen als proefkonijn gebruikt worden. "Dat zijn ze ook niet, er is namelijk heel wat mogelijk in het basisonderwijs", zegt ze. "Met praktische maatregelen als halve klassen en duidelijke regels over elkaar aanraken kun je best een klimaat creëren waarin kinderen voorzichtig terug naar school kunnen."

Op deze basisschool in Schijndel wordt weer les gegeven.

Het komt Gerda en haar man goed uit dat hun dochter (7) binnenkort weer naar school gaat. "We werken beide in vitale functies. De kinderopvang is stopgezet. Wat doe je dan met je kind? Gelukkig heb ik een flexibele werkgever, al was het soms behoorlijk puzzelen."

Ze beseft dat het in een dun bevolkte omgeving als Franeker makkelijker is om het onderwijs weer te herstarten. "Het is belangrijk om te kijken naar wat wél mogelijk is. Voor iedere regio. Vanaf groep 3 kun je kinderen best instrueren hoe ze met de anderhalve meter regels moeten omgaan."

Lees meer over
Mark RutteCoronavirusCovid-19KindBasisonderwijsLink in bioNederland