Onderzoek ziekenhuizen

'Helft coronapatiënten ic heeft verschijnselen trombose'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Helft coronapatiënten ic heeft verschijnselen trombose'
RTL

Uit onderzoek onder 184 coronapatiënten op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen, blijkt dat de helft van hen te maken krijgt met tromboseverschijnselen. Patiënten die er last van krijgen hebben een grotere kans om te overlijden.

Het onderzoek werd uitgevoerd in drie ziekenhuizen, meldt Nieuwsuur. Het gaat om het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Rotterdams Erasmus Medisch Centrum.

Preventief ingrijpen

Eerder werden tromboseverschijnselen al gelinkt aan het coronavirus, maar nu is duidelijker hoe ernstig het probleem is. "We wisten niet dat zoveel coronapatiënten een trombosecomplicatie kregen", zegt hoogleraar Interne Geneeskunde Menno Huisman (LUMC) die het onderzoek deels leidde. "Tot nu toe hield men zich vooral bezig met infecties in de longen en de gevolgen daarvan." 

Door de nieuwe kennis kan preventief worden ingegrepen, zegt Huisman. "Door ic-patiënten een verhoogde dosis bloedverdunners te geven kan je de kans op trombosecomplicaties verminderen."

Ic-arts Peter: 'Waar haal ik 20 extra ic-verpleegkundigen vandaan?'
Lees ook

Ic-arts Peter: 'Waar haal ik 20 extra ic-verpleegkundigen vandaan?'

De stollingsverschijnselen kunnen onder meer optreden door de hoge mate van ontsteking als gevolg van het coronavirus. Die activeert de bloedstolling. Ook kunnen stolsels ontstaan omdat patiënten dagenlang stilliggen. Ze kunnen leiden tot longembolie of een hart- of herseninfarct. 

Risicofactoren

Bij de meeste patiënten deed zich een longembolie voor. Herseninfarcten kwamen minder vaak voor, maar wel zeven tot tien keer meer dan normaal. Opvallend was dat de verschijnselen ook werden aangetroffen bij mensen zonder risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, aderverkalking, hoge cholesterol of een tabaksverslaving.

Overal ter wereld wordt in laboratoria koortsachtig gezocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Bij de University of Oxford lijken ze al een heel eind te zijn.
Lees meer over
Coronavirus