Ic-arts Peter: 'Waar haal ik 20 extra ic-verpleegkundigen vandaan?'
Wie staan vooraan bij het bestrijden van de coronacrisis? RTL Nieuws volgt de mensen in de frontlinie, zoals ic-arts Peter. Hij maakt zich zorgen over de toekomst. "We hebben structureel meer ic-verpleegkundigen nodig, maar die zijn er helemaal niet." Volgens Peter moet het vak van verpleegkundige aantrekkelijker worden gemaakt.
Hoewel de piekdrukte aan coronapatiënten nu voorbij lijkt op de ic, zullen er permanent meer bedden staan dan de afgelopen jaren. Peter de Jager is hoofd intensive care van het Jeroen Bosch ziekenhuis. "Wij hadden voor de coronacrisis 12 ic-bedden", zegt hij. "De komende jaren zullen we er 20 hebben staan om nieuwe coronapatiënten op te vangen. Dit betekent dat er extra personeel nodig is."
Groot probleem is het tekort aan ic-verpleegkundigen. "Die liggen niet voor het oprapen. De nood wordt door de coronacrisis steeds hoger.”
Duizenden verpleegkundigen nodig
Landelijk zijn de komenden jaren duizenden extra ic-verpleegkundigen nodig, maakte de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care artsen (NVIC) gisteren bekend. De NVIC verwacht dat er structureel zo’n 600 extra ic-bedden nodig zijn in ons land.
Alleen al voor zijn intensive care heeft Peter berekend dat hier 20 tot 25 voltijds verpleegkundigen extra nodig zijn. "Waar ga ik die vandaan halen?", vraagt Peter zich af.
De afgelopen weken is het tekort aan ic-verpleegkundigen creatief opgelost. Personeel van andere afdelingen sprong bij. Het gaat om bijvoorbeeld anesthesiemedewerkers en medewerkers van de OK-afdeling. Zij konden tijdelijk meedraaien op de ic, omdat hun afdeling gedeeltelijk was stilgelegd. “Dit was een noodoplossing”, zegt Peter.
Nu de ‘gewone’ zorg weer langzaam opstart, gaan deze krachten terug naar hun eigen afdeling, legt hij uit. Op de intensive care staan nog wel meer bedden dan voor de corona-crisis.
Werk moet aantrekkelijker worden
Een baan als ic-verpleegkundige moet daarom aantrekkelijker worden gemaakt, vindt Peter. "Het is mooi, maar ook zwaar werk met nachtdiensten. Dit zijn de mensen die echt in de frontlinie staan, daar mag wel iets tegenover staan."
Aan ziekenhuizen de taak er voor te zorgen dat ic-verpleegkundigen met plezier werken en vooral dat ze het voor een langere periode willen doen, zegt Peter.
Bij het Jeroen Bosch ziekenhuis loopt daarom een speciaal project: verpleegkundigen kunnen zelf aangeven wanneer ze een nachtdienst willen draaien. Gezond eten is ook een speerpunt. Doel is dat verpleegkundigen langdurig fit blijven. "Ze moeten dit werk ook nog doen als ze 50 zijn", zegt Peter.
Slapen in de nachtdienst
Een 'power-nap' tijdens de nachtdienst kan zelfs. "Dat was een paar jaar geleden ondenkbaar, dat je tijdens een nachtdienst een dutje ging doen, maar we merken dat mensen het fijn vinden en er scherper door blijven", zegt Peter. In het ziekenhuis is hier speciaal een kamer voor ingericht.
Ziekenhuizen kunnen dit niet alleen, zegt Peter. "De landelijke politiek mag wel eens heel goed nadenken hoe dit tekort opgelost moet worden." Hij noemt een hoger salaris, maar het gaat ook om erkenning. Die was er in het verleden niet. "Door de coronacrisis ziet de politiek nu wat verpleegkundigen aan werk verzetten. Dat moet wel zo blijven."
Net als ic-arts Peter vertellen ook verpleegkundigen en bijvoorbeeld een ambulancebroeder wat hen opvalt in de coronacrisis. Online vind je al onze verhalen vanuit de frontlinie hier.