Ambulancechauffeur Jelmer: 'Mijn vriendin is zwanger, wat als ik het krijg en zij daarna ook?'

Door Maaike Kempes··Aangepast:
Ambulancechauffeur Jelmer: 'Mijn vriendin is zwanger, wat als ik het krijg en zij daarna ook?'
Coronacrisis, werken in de frontlinie

Welke mensen staan vooraan bij het bestrijden van de coronacrisis? De komende tijd volgen we de mensen in de frontlinie, zoals ambulancechauffeur Jelmer Boonstra. Hij maakt zich zorgen over de tekorten aan beschermende kleding en de gevolgen voor zijn gezin: "Niemand wil corona mee naar huis nemen."

Het is iedere rit weer spannend voor ambulancechauffeur Jelmer Boonstra, bij Kijlstra in Friesland. Telkens die vraag: Heeft de patiënt wel of geen corona? Zekerheid is er bijna nooit. Jelmer: "Als iemand van de meldkamer het stempel ‘corona-verdacht’ krijgt, dan betekent dit voor ons dat wij de patiënt bezoeken in witte pakken."

Collega's van Jelmer in witte pakken© Kijlstra/RTLNieuws
Collega's van Jelmer in witte pakken

Witte pakken

Dit betekent veel extra werk voor de ambulancebroeders, vertelt Jelmer. Het omkleden gebeurt op de ambulancepost of bij mensen voor de deur. "Het aantrekken van de pakken, mondkapjes en spatbrillen is nog wel een werkje, zeker omdat de routine er nog in moet komen."

Daarbij is het warm in de pakken, zegt Jelmer. "Bewegen is lastiger, ademen in de kapjes minder fijn en spatbrillen beslaan." Een beslagen bril is lastig, zeker voor een chauffeur. De kans zit er namelijk in dat ze in volledig pak moeten rijden straks.

Angst voor besmetting

De angst om zelf besmet te raken speelt ook een rol. Jelmer vraagt zich af hoe veilig hij zelf is: "Mijn vriendin is zwanger, wat als ik het krijg en zij daarna ook? En onze dochter van anderhalf?" Ook al lijken kinderen vooralsnog de dans te ontspringen, Jelmer is er niet helemaal gerust op.

Tekort aan mondkapjes

Het tekort aan mondkapjes maakt de zorgen alleen maar groter. Net als in de rest van het land heeft ook de ambulancedienst waar Jelmer werkt moeite om aan voldoende mondkapjes te komen. Jelmer: "Er zijn onder andere oproepen geplaatst om mensen die nog mondkapjes hebben, deze in te leveren bij de ambulancediensten." (Inmiddels is de voorraad bij Jelmers’ bedrijf weer aangevuld, red.).

Ambulance wordt onstmet na vervoer mogelijk besmette patient© Kijlstra/RTL Nieuws
Ambulance wordt onstmet na vervoer mogelijk besmette patient

Schoonmaken kost extra tijd

De grote schoonmaak van ziekenwagens na een mogelijk besmettingsgeval kost extra tijd. "Het schoonmaken doen we zelf, met onder meer chloor. Dan moeten de pakken, kapjes en brillen weer uit, in een bepaalde volgorde. We moeten goed opletten dat we niet de buitenkant van het pak aanraken." 

Jelmer en zijn collega’s zijn door het coronavirus al met al zo’n uur langer bezig dan normaal. Al die tijd is de ambulance niet inzetbaar.

Steeds drukker

Jelmer volgt de situatie in Brabant op de voet. Afgelopen weekend zijn patiënten uit overvolle ziekenhuizen in Brabant naar het noorden van het land vervoerd. Jelmer: "Er waren meer vrijwilligers dan dat er beschikbare ambulances waren. Heel gaaf dat zoveel collega’s zich hiervoor aanboden".

Ambulancebroeders uit Friesland halen coronapatienten op uit Brabant © Kijlstra/RTL Nieuws
Ambulancebroeders uit Friesland halen coronapatienten op uit Brabant

Hij denkt dat het aantal coronapatiënten snel zal oplopen in zijn regio. In Friesland zijn op dit moment relatief weinig besmettingen vastgesteld. Jelmer: "De verwachting is dat het de komende periode steeds drukker zal worden."

Jelmer staat zeker klaar.

Werken in de frontlinie

Alle afleveringen in de serie 'Coronavirus, werken in de frontlinie' vind  je hier. Heb je een opmerking of een tip, laat het weten via onderzoek@rtl.nl

Lees meer over
CoronavirusAmbulanceGezondheidszorgLink in bioFriesland