Ic-arts Marco over de nieuwe realiteit: 'Zorg wordt nooit meer hetzelfde'
Wie staan vooraan bij het bestrijden van de coronacrisis? RTL Nieuws volgt de mensen in de frontlinie, zoals ic-arts Marco Knook. Nu de situatie op zijn afdeling van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft stabiel lijkt, denkt Marco na over de volgende stap: hoe richten we zorg straks in? "We zullen nog lang last hebben van dit virus, dat vraagt om een nieuwe manier van werken."
Van de 18 beademingsbedden zijn er nu 16 bezet. Toch spreekt Marco van een stabiele situatie: "De maatregelen van de overheid werken, we zien ook in de kliniek minder mensen met corona."
Bezoekregeling aanpassen
Sinds de uitbraak is zijn werk compleet veranderd. Patiënten liggen wekenlang op de intensive care met hetzelfde ziektebeeld. Allemaal patiënten die geen bezoek mogen ontvangen. Familie mag wegens besmettingsgevaar niet de ic op.
Over die bezoekregeling wordt nu nagedacht: "Dit gaat allemaal heel lang duren, dan wil je toch een manier vinden waarop familie wel bij de patiënt kan komen, bijvoorbeeld in beschermende kleding." Dit is één van de vele veranderingen die hij noemt. "De zorg zal nooit meer hetzelfde zijn, ook buiten de intensive care", zegt Marco.
Videobellen met de arts
Zorg op afstand wordt volgens hem snel het 'nieuwe normaal'. "Je kunt je afvragen of de route van huisarts, via de wachtkamer in het ziekenhuis, naar het gesprek met een specialist nog wel houdbaar is", zegt Marco. Hij verwacht dat we nog lang in een anderhalvemetermaatschappij leven. "Een volle wachtkamer kan dan niet meer."
Door corona is videobellen in een stroomversnelling geraakt, zegt hij. "Dit zal het bezoek aan de poli deels kunnen vervangen."
Buddy's voor altijd
Ook de inzet van personeel moet anders. Hij maakt zich zorgen om de werkdruk op zijn afdeling. "Dit is niet maandenlang vol te houden." Op dit moment zijn hier alle verloven ingetrokken, ook van de 'buddy’s’. Dit zijn collega’s van een andere afdeling die onder leiding van een ic-medewerker meedraaien op de intensive care.
Juist deze buddy's moeten straks weer op hun eigen afdeling aan de slag, bijvoorbeeld de OK. "Als die zorg weer op gang komt, staat ze daar een hele berg werk te wachten", zegt Marco. "Dan komt de druk weer op dezelfde schouders terecht." Een structurele oplossing is er nog niet. "Hoe we dit gaan oplossen is een moeilijke puzzel, daar zitten we nu over om de tafel."
Ic hele jaar vol
"Mijn verwachting is dat zeker dit hele jaar nog extra bedden op de intensive care zullen staan", zegt Marco. Het maakt volgens hem duidelijk dat de zorg echt anders ingericht moet gaan worden. "Het buddy-systeem is uit nood geboren, maar misschien moet het wel altijd blijven bestaan. Dan kan je snel opschalen als er weer een corona-brandhaard is."
De komende weken geeft Marco ons vaker updates van hem opvalt, samen met andere zorgmedewerkers. Online vind je al onze verhalen vanuit de frontlinie hier.