Ic-arts Marco bereidt zich voor op piek: 'Code zwart? Dan moet ik misschien nee verkopen'

Door Maaike Kempes··Aangepast:
Ic-arts Marco bereidt zich voor op piek: 'Code zwart? Dan moet ik misschien nee verkopen'
Coronacrisis, werken in de frontlinie

Wie staan vooraan bij het bestrijden van de coronacrisis? De komende tijd volgen we de mensen in de frontlinie, zoals arts Marco. Er stierf een man tijdens zijn dienst. "Ik heb zijn zoon en dochter in beschermende kleding afscheid laten nemen. Een bizarre situatie waarbij je naar manieren zoekt om de menselijke maat te houden."

"Ik ben bang dat de toestroom aan patiënten zo groot wordt, dat je niet eens genoeg tijd hebt om ze veilig naar een ander ziekenhuis te brengen." Dat is de grootste zorg van de 48-jarige arts Marco Knook. Hij is het medisch hoofd van de ic-afdeling van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft. Het aantal coronapatiënten in zijn ziekenhuis loopt snel op. 

Kleine brandhaard

"Zuid-Holland is inmiddels ook een kleine brandhaard", zegt Marco. Het aantal ic-bedden voor coronapatiënten is uit voorzorg opgeschroefd naar 18, in totaal liggen er nu 13 patiënten aan de beademing. Marco: "We zijn voorbereid, maar je weet nooit wat je precies kunt verwachten. Vraag is of je de klap dus ook echt kunt opvangen."

© Reiner de Graaf ziekenhuis

Code zwart

De komende week wordt spannend, zegt Marco. Hij spreekt over 'code rood' en ‘code zwart'. Bij code rood liggen alle bedden in zijn regio vol. Dat gaat zeker gebeuren, verwacht hij.

Hij hoopt van harte dat code zwart zich niet aandient. Dit zou betekenen dat alle ic's in Nederland vol liggen en hij nee moet verkopen aan nieuwe patiënten. "In die situatie wil ik niet belanden."

Te weinig ambulances

Bijkomend probleem is volgens Marco het beperkte aantal MICU’s. Dat zijn speciale ambulances die ic-patiënten met beademingsapparatuur vervoeren. "Wij hebben al een keer 16 uur moeten wachten voordat een patiënt verplaatst kon worden." In dit geval ging het niet om een levensbedreigende situatie, maar het geeft wel aan hoe drukbezet deze wagens nu zijn.

"De twee beschikbare MICU's in onze regio rijden dag en nacht rond", zegt Marco. "Als zo’n ambulance op weg is naar Groningen, dan ben je zo een paar uur verder voor ze weer terug zijn.” Hij hoopt daarom dat er snel meer bekend wordt over noodoplossingen om patiënten te vervoeren, zoals de inzet van Defensie.

© Reinier de Graaf ziekenhuis

Afscheid nemen

Marco komt in situaties die hij nooit eerder meemaakte. Zo mag familie niet meer op bezoek komen op de ic. Bij naderend overlijden wordt hierop een uitzondering gemaakt.

Tijdens zijn dienst is een man van eind zeventig overleden. Marco: "Ik heb zijn zoon en dochter in beschermende kleding afscheid laten nemen. Een bizarre situatie waarbij je naar manieren zoekt om de menselijke maat te houden."

Er is ook goed nieuws: deze week is voor het eerst een coronapatiënt op de ic van Delft genezen, na een paar weken beademing. "Dat is zeker een lichtpuntje", zegt Marco, maar hij houdt z'n hart vast voor de patiënten die er nog liggen. "Een aantal heeft het heel zwaar."

Mensen moeten zich echt realiseren hoe ernstig dit virus is, zegt Marco. "Dit is geen griep 2.0, dit is veel erger."

Werken in de frontlinie

Alle afleveringen in de serie 'Coronavirus, werken in de frontlinie' vind  je hier. Heb je een opmerking of een tip, laat het weten via onderzoek@rtl.nl

Bekijk ook deze video die we eerder maakten.
Lees meer over
Reinier de Graaf ziekenhuisCoronavirusGezondheidIntensive CareGezondheidszorgLink in bioDelft