Ic-arts schrikt van leeftijd coronapatiënten: 'Het treft veel jonge mensen'

Door Maaike Kempes / Caroline van Soelen··Aangepast:
Ic-arts schrikt van leeftijd coronapatiënten: 'Het treft veel jonge mensen'
Coronacrisis, werken in de frontlinie

De leeftijd van coronapatiënten aan de beademing is een stuk lager dan hij had verwacht. Intensive care-arts Marco Knook van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft schrikt van wat hij ziet. De jongste patiënt op zijn afdeling is 44, de oudste 65. "Het treft veel jonge mensen en dat was niet wat aanvankelijk het beeld was."

Marco Knook is een van de zorgmedewerkers die aan RTL Nieuws vertelt wat hij meemaakt tijdens de coronacrisis. Hij heeft net een dienst van 24 uur achter de rug, waarin weer nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen.

Om mensen te laten zien wat er speelt, heeft Marco zelf opnames gemaakt.

Niemand boven de 70

"Ik zie dat er veel patiënten tussen de 40 en de 65 jaar bij ons aan de beademing liggen". Op dit moment ligt er niemand boven de 70 op zijn afdeling aan de beademing. 

Ook deze dienst ziet Marco hoe een gezonde en sportieve man snel achteruitgaat. "Deze patiënt is 50. Daar schrik je van: die man heeft een blanco voorgeschiedenis en is gewoon gezond. In minder dan 24 uur is hij zo achteruitgegaan dat we hem aan de beademing moesten leggen."

© Marco Knook

Patiënten die het zwaar hebben, worden onder leiding van Marco op de buik gedraaid. "Als ze op de buik liggen, dan zijn de achterste delen van de longen, die meer volume hebben, beter beademd. Daardoor kunnen ze beter zuurstof tot zich krijgen."

De komende weken geeft Marco ons vaker updates van hem opvalt, samen met andere zorgmedewerkers. Online vind je al onze verhalen vanuit de frontlinie hier

© Marco Knook

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
GezondheidszorgCoronavirusArts