Aanpak coronavirus

Nederlands onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Nederlands onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose
RTL

De Trombosestichting start een groot onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose. Dat zegt Marieke Kruip, hematoloog van het Erasmus MC, die het onderzoek gaat leiden. Bijna de helft van de corona-patiënten op de ic ontwikkelt tromboseklachten.

"Bij dit coronavirus zien we dat het stollingssysteem permanent aanstaat, terwijl het rustig zou moeten zijn. Nu we weten dat het zo is, kunnen we kijken hoe we complicaties als trombose kunnen voorkomen", zegt Kruip in Dit is de Dag op NPO Radio 1. Kruip gaat het onderzoek leiden, samen met de grote ziekenhuizen in het land.

De ontdekker van de relatie tussen corona en trombose, Rik Endeman, zegt in hetzelfde radioprogramma dat hij niet uitsluit dat trombose de oorzaak is geweest van het overlijden van veel patiënten.

'Helft coronapatiënten ic heeft verschijnselen trombose'
Lees ook

'Helft coronapatiënten ic heeft verschijnselen trombose'

Dubbele dosis bloedverdunners

"Omdat we nog niet veel grip hebben op het ziektebeeld, geeft dit een belangrijke inkijk in de richting van een mogelijke oplossing. Het is meer een aandoening van de bloedvaatjes en het stollingssysteem, dan de longblaasjes, wat we eerst dachten", aldus de ic-arts van het Erasmus MC.

Bijna de helft van de corona-patiënten op de ic ontwikkelt tromboseklachten. Eerder deze week berekende het UMC Amsterdam dat 10 procent van de corona-patiënten die op reguliere ziekenhuisafdelingen liggen tromboseklachten hebben.

Na de ontdekking, twee weken geleden, hebben de ic-artsen van het Erasmus MC direct besloten een dubbele dosis bloedverdunners toe te dienen aan de corona-patiënten. "Een coronapatiënt ligt gemiddeld 21 dagen op een ic. Volgende week weten we wat de resultaten zijn van deze nieuwe behandeling", zegt Endeman in de uitzending.

Overal ter wereld wordt in laboratoria koortsachtig gezocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Bij de University of Oxford lijken ze al een heel eind te zijn.
Lees meer over
CoronavirusCoronacrisis in NederlandGezondheid