Experts: wees voorzichtig met versoepelen coronamaatregelen
Straks kondigt premier Rutte waarschijnlijk een versoepeling van de coronamaatregelen aan die vanaf 11 mei ingaat. 'Lange halen, snel thuis' moet daarbij worden vermeden, zeggen deskundigen. "Als wij het geleidelijk aan versoepelen van de maatregelen al te rigoureus doen, dan bestaat de kans dat er weer te veel patiënten zullen komen en ziekenhuizen daardoor overbelast raken."
Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Brabant, hoort en ziet wat in de maatschappij speelt en begrijpt goed dat de maatregelen worden versoepeld. Maar, waarschuwt hij: "Het is zaak dat mensen goed nadenken over wat ze doen en begrijpen dat het virus geen onschuldig iets is. Als we de maatregelen te makkelijk aan onze laars lappen, zorgt dat voor een te grote belasting van de zorg."
Overbelasting ligt op de loer
Hij wijst erop dat er in Nederland nog steeds zo'n 25.000 coronapatiënten zijn die elke vijf dagen zorgen voor zo'n 450 ziekenhuisopnames en een kleine 120 ic-opnames. "Als wij het geleidelijk aan versoepelen van de maatregelen al te rigoureus doen zonder dat goed te monitoren, dan bestaat de kans dat er weer te veel patiënten zullen komen en ziekenhuizen daarmee fors belast of overbelast raken."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
Expert complexiteit en onzekerheid Bert Slagter is stelliger: "Als de kappers en terrassen nu opengaan, dan is dat echt te vroeg en dat is zonde." Hij wil dat de lockdown nog even in stand wordt gehouden. "Als we de contactberoepen bijvoorbeeld nog drie weken financieel overeind moeten houden, dan is dat veel goedkoper dan te vroeg opengaan."
Het kabinet heeft een stappenplan opgesteld waarin staat hoe het land uit de lockdown kan komen. Dat gaat per maand, stap voor stap. Elke keer wordt een week eerder besloten of de versoepeling doorgaat, op basis van het advies van de experts van het Outbreak Management Team (OMT).
Slagter is geen fan van een stappenplan dat aan een bepaalde datum is gebonden. "Ik had gehoopt dat de versoepeling niet via een tijdlijn verloopt, maar wordt gebaseerd op bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld dat iedereen met klachten moet worden getest en dat er contactonderzoek kan plaatsvinden waardoor mensen die nog niet besmettelijk zijn geïsoleerd kunnen worden. Dat hebben we tot nu toe nog niet geregeld."
Beheersbaar
Voor een versoepeling zijn volgens hem twee ingrediënten nodig: het aantal besmette patiënten moet zo laag zijn dat het beheersbaar is, en aan de eerdergenoemde voorwaarden moeten worden voldaan. "En dat kost tijd."
Hij is voorstander van een strategie waarbij er zo min mogelijk nieuwe besmettingen bijkomen, zodat het virus helemaal kan worden ingedamd. "Dan kun je goed contactonderzoek doen en dat is lastig als je nog duizenden nieuwe besmettingen hebt."
De maatregelen mogen dan worden versoepeld, ROAZ-voorzitter Berden heeft niet de illusie dat het na deze nieuwe stap snel gedaan is met het virus in Nederland. "We zijn ons aan het voorbereiden op een situatie waarin het virus langer onder ons is en beschouwen dit niet als afgerond. Zodat ook in de toekomst extra capaciteit kan worden geregeld om te voorkomen dat het virus ons niet weer zo overkomt als de eerste keer."