Coronavirus

GGD heeft honderden mensen nodig voor bron- en contactonderzoek

Door RTL Nieuws / Yoeri Vugts··Aangepast:
© EPAGGD heeft honderden mensen nodig voor bron- en contactonderzoek
RTL

Bij de GGD zijn vanaf volgende maand 3200 mensen nodig voor het bron- en contactonderzoek van besmette coronapatiënten. Minister Hugo de Jonge beloofde dat vanaf juni iedereen met klachten getest kan gaan worden. Bij ieder besmet geval gaat de GGD na met wie een patiënt contact heeft gehad en waar de besmetting is opgelopen.

De Jonge streeft ernaar om op 1 juni van start te kunnen met grootschalig testen. Waar nu specifieke groepen in aanmerking komen voor een test, mag straks iedereen met klachten getest worden.

Mensen met milde klachten die duiden op Covid-19, moeten zich dan niet bij de huisarts, maar bij de GGD melden. Dagelijks kunnen straks 30.000 mensen getest worden. De landelijke GGD heeft een plan gemaakt om ook de gangen van iedere besmette patiënt na te gaan. Zo'n onderzoek kost de GGD per patiënt vijf uur. 

Verwachte besmettingen

Uit schattingen van het RIVM blijkt dat straks twee tot acht procent van de geteste mensen besmet zal zijn. In het meest ongunstige scenario zal dat dan gaan om dagelijks 2400 besmettingen. Om van al die mensen na te gaan met wie zij in contact zijn geweest, zijn 3200 mensen nodig voor bron- en contactonderzoek. 

Zo ziet een dagje Efteling eruit in coronatijd
Lees ook

Zo ziet een dagje Efteling eruit in coronatijd

Meest gunstige scenario

Maar de GGD gaat uit van een veel gunstiger scenario. Zij verwachten dat 2 procent van de geteste mensen straks besmet zal zijn. In dat scenario zijn 600 mensen besmet en zijn er maar 800 mensen nodig om al het bron- en contactonderzoek uit te voeren. 

Volgens een woordvoerder moeten de 25 regionale GGD'en ervoor zorgen dat ze voldoende medewerkers hebben om het meest gunstige scenario aan te kunnen. "Die mensen hebben ze nu al, want ze zijn de afgelopen tijd al opgeschaald."

Als blijkt dat het percentage besmettingen toch hoger ligt, dan worden op landelijk niveau medewerkers ingezet. Daarvoor worden nu mensen geworven, zoals studenten geneeskunde en andere vrijwilligers. Een medische achtergrond is niet noodzakelijk. 

Hoe werkt bron- en contactonderzoek? 

Als iemand besmet blijkt, gaat de GGD binnen 24 uur na met wie de patiënt contact heeft gehad. Ook wordt gezocht naar de bron van de besmetting. Het RIVM gaat ervan uit dat iemand twee dagen voor de eerste klachten besmettelijk is.

De GGD gaat uit van drie groepen die bij besmetting van de patiënt worden gebeld of gemaild:

  • Huisgenoten Alle mensen die wonen bij de besmette patiënt worden gebeld en gevraagd om 14 dagen in quarantaine te blijven. Ook wordt hun gezondheid door de GGD in de gaten gehouden, om te zien of zij klachten ontwikkelen.
  • Nauwe contacten Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van de patiënt zijn geweest, wordt gevraagd om 14 dagen zoveel mogelijk thuis te blijven. Dat geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld gezoend hebben met de patiënt of iemand die in het gezicht is gehoest. 
  • Niet-nauwe contacten Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest als de besmette patiënt, zoals collega's op kantoor of leerlingen in de klas. Deze mensen wordt gevraagd alert te zijn op klachten. Zij hoeven niet thuis te blijven. 
Zo worden mensen getest op het coronavirus

Teststraat

Waar mensen straks getest kunnen worden, is nog niet helemaal duidelijk. De GGD heeft al de beschikking over teststraten verspreid over het land, waarbij mensen vanuit hun auto getest worden. Mensen kunnen mogelijk straks ook thuis worden getest.

Die test bestaat uit een monster dat wordt afgenomen uit de keel en de neus. Het gaat om een test om te zien of het virus aanwezig is in het lichaam en niet om een test die aangeeft of er anti-stoffen in het lichaam aanwezig zijn. De test kost geen geld, zegt de GGD.

Lees meer over
CoronavirusCovid-19