Valse papieren

Dilani (28) stelt overheid aansprakelijk voor fraude bij haar adoptie

Door Elisa Heisen··Aangepast:
© PrivéfotoDilani (28) stelt overheid aansprakelijk voor fraude bij haar adoptie
RTL

Dilani Butink (28) uit Amsterdam werd in Sri Lanka geboren en door Nederlandse ouders geadopteerd. Ze stelt vandaag in een rechtszaak de overheid en de stichting Kind en Toekomst aansprakelijk voor het leed dat haar is aangedaan rond haar frauduleuze adoptie.

In 1992 reisden Butinks adoptieouders af naar Sri Lanka om een kind te adopteren. Het kind waarvoor ze afreisden, bleek bij aankomst niet meer beschikbaar te zijn omdat het was teruggeëist door de familie. Via een bemiddelaar van de stichting Kind en Toekomst kreeg het stel binnen enkele dagen een ander kind: de pasgeboren baby Dilani.

Adoptiekinderen Sri Lanka willen compensatie van Nederlandse overheid
Lees ook

Adoptiekinderen Sri Lanka willen compensatie van Nederlandse overheid

Butink besloot op 23-jarige leeftijd op zoek te gaan naar haar biologische ouders in Sri Lanka. Haar adoptievader ging mee op reis, maar al snel liep de zoektocht van de twee uit op een dood spoor, omdat haar biologische ouders niet leken te bestaan. "Hoewel dat heel raar was, zocht ik daar in eerste instantie nog niet iets achter", vertelt ze tegen RTL Nieuws. 

'Babyfarms'

Totdat in 2017 uit een tv-uitzending van Zemba bleek dat in de jaren 70, 80 en 90 ruim 11.000 kinderen in Sri Lanka zijn afgestaan, veelal tegen de wil van de moeders. Zo'n 4.000 kinderen gingen naar Nederland. Aan de adoptieverhalen en identiteitspapieren rammelt van alles. Zo zijn geboortedata in paspoorten met pen doorgekrast en veranderd, en pasfoto's vervalst. Ook bleken gegevens van biologische ouders niet te kloppen.

De kinderen werden vaak direct na de geboorte in het ziekenhuis bij de moeder weggehaald. Tegen de moeders werd dan gezegd dat het kind was overleden, terwijl het in werkelijkheid werd verkocht voor adoptie. De regering van Sri Lanka heeft toegegeven dat er op grote schaal is gehandeld in adoptiebaby's.

Dilani als baby.© Privéfoto
Dilani als baby.

"Die uitzending kwam echt als een shock voor mij. Het is vrij aannemelijk dat ook mijn papieren vervalst zijn. In het begin dacht ik dat alleen ík mijn biologische ouders niet kon vinden. Maar toen bleken er naast mij nog heel veel anderen te zijn. Het kan natuurlijk een keertje misgaan, maar ik vind het echt niet oké dat zoveel mensen, inclusief ik, vastlopen in de zoektocht naar hun roots."

Ook haar Nederlandse adoptieouders schrokken zich rot van de tv-uitzending. "Zij hebben altijd gedacht dat ze een kind hebben geadopteerd met de juiste gegevens. Zij steunen mij volledig in deze rechtszaak."

Boos op overheid

Volgens Butink moet de Nederlandse overheid hebben geweten dat er veel mis was met de adopties in Sri Lanka. De Raad voor de Kinderbescherming heeft namelijk in 1987 het ministerie per brief gevraagd om deze dubieuze zaken te onderzoeken. De raad spreekt in de brief over 'verdachte afstandssituaties, twijfelachtige bemiddeling en ondoordachte matching'.

De staatssecretaris antwoordde destijds schriftelijk dat er wetgeving komt, waarbij strengere eisen zullen worden gesteld. Die wet kwam er in 1989, maar het heeft de frauduleuze adoptie van Butink niet kunnen voorkomen.

Naast de overheid vindt Butink ook dat de stichting Kind en Toekomst niet goed heeft gehandeld. "Ze hebben geen goede controle gedaan. Ze gooien het erop dat ze goede bedoelingen hadden en dat het komt door een stuk cultuur dat erbij kwam kijken. Maar dat vind ik te makkelijk gezegd. Als adoptieouder moet je ervan uit kunnen gaan dat een stichting goed werk doet."

Erkenning

Ze hoopt door haar rechtszaak erkenning te krijgen. "Ik ben de rechtszaak in mijn eentje gestart, maar het gaat veel verder dan dat. Naast mij zijn er nog heel veel anderen die hun biologische ouders niet kunnen vinden."

Ook wil Butink dat de overheid een DNA-databank opricht voor geadopteerden uit Sri Lanka en dat de kosten die adoptiekinderen nu moeten maken in de zoektocht naar biologische ouders en hun werkelijke identiteit worden vergoed.

Zelfbescherming

Butink heeft de hoop dat ze haar biologische ouders ooit zal vinden overigens nog niet opgegeven, ondanks dat twee andere zoektochten in Sri Lanka ook niets opleverden. "Maar uit zelfbescherming zeg ik ook regelmatig tegen mezelf dat ik er rekening mee moet houden dat het misschien wel nooit gaat lukken."

De stichting Kind en Toekomst was niet bereikbaar voor een reactie. De stichting stopt per 1 oktober met haar activiteiten als adoptiebemiddelaar omdat 'de inzet steeds minder noodzakelijk wordt'. De uitspraak in de zaak zal waarschijnlijk binnen zes weken plaatsvinden.

Lees meer over
AdoptieSri LankaNederland