'Zwijgen opleggen'

Klap voor inwoners Hongkong: China neemt omstreden wet aan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APKlap voor inwoners Hongkong: China neemt omstreden wet aan
RTL

Het Chinese Volkscongres heeft een omstreden veiligheidswet voor Hongkong aangenomen. Veel Hongkongers zijn bang dat ze door die wet hun vrijheden zullen kwijtraken.

Het is een ongekende stap van China naar meer invloed in Hongkong. Met de goedkeuring van het Volkscongres is nu de weg vrij om ingrijpende veiligheidsmaatregelen door te voeren in Hongkong. China wil hiermee de hevige protesten van het afgelopen jaar de kop in drukken.

Protesteren onmogelijk

De wet maakt buitenlandse inmenging, afscheiding van China en opruiende activiteiten strafbaar. Protesteren tegen de regering wordt zo waarschijnlijk onmogelijk gemaakt. En het geeft China de mogelijkheid om hun veiligheidsdiensten in Hongkong te vestigen.

Details over de wet worden naar verwachting de komende weken bekend. En de wet wordt waarschijnlijk al voor september bekrachtigd.

China grijpt met nieuwe wet naar macht in Hongkong: 'Mensen geven het vechten op'
Lees ook

China grijpt met nieuwe wet naar macht in Hongkong: 'Mensen geven het vechten op'

Tegenstanders onderdrukken

De Pekinggezinde leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft beloofd dat de wet de vrijheden van de inwoners niet zal inperken. Maar mensenrechtenorganisaties vrezen dat China de wet wel degelijk zal gebruiken om politieke tegenstanders en activisten te onderdrukken.

"Ze leggen een draconische wet op die kan worden gebruikt om tegenstanders in Hongkong het zwijgen op te leggen en inbreuk maakt op de vrijheden van Hongkongers", zegt Frances Eve van Chinese Human Rights Defenders.

360 mensen opgepakt

Afgelopen week leidde het wetsvoorstel al tot grote woede onder de Hongkongers. En ook vandaag is een politiemacht op straat aanwezig om protesten in de kiem te smoren. Tientallen demonstranten kwamen bij elkaar in een winkelcentrum en riepen boze leuzen. Gisteren werden bij verschillende demonstraties in de stad 360 mensen opgepakt.

Hongkongers maken zich al lange tijd zorgen over de toenemende invloed van China. Dat leidde afgelopen jaar tot hevige protesten waarbij duizenden mensen gewond raakten. Door de coronacrisis kwam abrupt een einde aan die protesten.

Afgelopen jaar waren er hevige protesten tegen de toenemende invloed van China.

Speciale regio

Hongkong is sinds 1 juli 1997 een speciale bestuurlijke regio van China. Daarvóór hoorde de stad bij het Verenigd Koninkrijk. De afspraak was dat er sinds die overdracht gedurende 50 jaar niet dezelfde wetten zouden gaan gelden als in het communistische China. Hongkong heeft meer vrijheden en zijn eigen bestuur en economische systeem.

Fles gooien

Veel Hongkongers zijn ook boos over een andere controversiële wet die vandaag werd besproken in het parlement van Hongkong. Die wet stelt onder andere het beledigen van het Chinese volkslied strafbaar. Drie democratische parlementsleden werden uit de zaal verwijderd nadat ze zich verzetten tegen het debat. Een gooide daarbij een fles met vervuild water door de ruimte.

Democratisch parlementslid wordt verwijderd uit de zaal.© AP
Democratisch parlementslid wordt verwijderd uit de zaal.

Geen bemoeienis

Verschillende landen waaronder de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit. Deze stap van China voert de spanningen tussen dat land en de VS verder op.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo zei woensdag dat Amerika de regio niet meer als autonoom beschouwt. "Geen redelijk persoon kan beweren dat Hongkong nog langer vrij is van China", zei Pompeo. Amerika onderhoudt een speciale handelsrelatie met Hongkong en die komt met deze wet mogelijk onder druk te staan.

President Trump besluit waarschijnlijk later deze week welke maatregelen Amerika zal nemen tegen de actie van China. China heeft gewaarschuwd dat het geen buitenlandse bemoeienis zal dulden.

Lees meer over
WetgevingWetgevende machtVrijheid van meningsuitingHongkongChinaVerenigde Staten