Onderzoek bij instelling

'Verkeerde diagnose helft chronische psychiatrische patiënten'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP'Verkeerde diagnose helft chronische psychiatrische patiënten'
RTL

Bij de Gelderse psychiatrische instelling GGNet is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de diagnoses van een groep chronische patiënten met ernstige aandoeningen. In bijna de helft van de gevallen bleek de diagnose niet te kloppen.

Bij de wetenschappelijke studie werden een kleine honderd patiënten onderzocht, meldt Trouw op basis van het onderzoek. Het gaat om mensen die al tientallen jaren op het terrein van de instelling wonen. Ze lijden aan ernstige psychische klachten, zoals psychoses. 

Autisme in plaats van schizofrenie

De onderzoekers beoordeelden de lichamelijke conditie, het sociale functioneren en de kracht van de patiënten. Bij 49 procent van hen bleek de diagnose onvolledig, verouderd of verkeerd. Zo bleek dat veel patiënten met schizofrenie eigenlijk autisme hadden. 

Hannah's broer is schizofreen: 'Hij wil zich zo graag even normaal voelen'
Lees ook

Hannah's broer is schizofreen: 'Hij wil zich zo graag even normaal voelen'

Veel van de patiënten slikten meer dan twintig pillen per dag, sommigen zelfs meer dan dertig. Bij twee derde van de mensen is de behandeling inmiddels aangepast en de medicatie afgebouwd. Dat zorgde vaak voor verbetering.

'Gevaarlijke combinaties'

"Sommigen namen drie soorten antipsychotica of andere medicijnen in te hoge doses of in gevaarlijke combinaties", zegt psychiater en onderzoeker Mike Veereschild. "Na het afbouwen daalde het aandeel patiënten met ernstige bijwerkingen van 38 naar 23 procent."

Vier op de tien patiënten zijn na het aanpassen van de behandeling ontslagen uit de instelling omdat hun gezondheid was verbeterd. Zij wonen nu in een beschermde woonvorm of zelfstandig. 

De studie kent haken en ogen, erkennen de wetenschappers, bijvoorbeeld door het relatief kleine aantal onderzochte patiënten en het ontbreken van een controlegroep. Toch stellen ze vast dat een nieuwe diagnose en aangepaste behandeling en medicatie voor verbetering kan zorgen.  

Verwaarlozing 

Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, moedigt andere instellingen aan om het voorbeeld van het onderzoek bij GGNet te volgen. "Bij chronische patiënten kan verwaarlozing optreden, in die zin dat de behandeling uit het zicht raakt en alles alleen nog maar draait om het voorkomen van crises."  

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Psychische aandoeningGeestelijke gezondheidszorg