Snotterende kinderen geweigerd bij opvang: 'Deze angst is waanzin'
Het 2-jarige dochtertje van Nikkie van der Valk is niet welkom bij de kinderopvang omdat ze een snottebel had. "De opvang belde vorige week: of ik Loïs meteen kon komen halen." Het verhaal is geen uitzondering: kinderdagverblijven door het hele land worstelen met het snottebel-dilemma.
Vorige week werd Nikkie van der Valk uit Venlo op haar werk gebeld: of ze haar dochtertje van de opvang wilde halen. Reden: Loïs had een snotneus. "Ik was op mijn werk en ben maar naar huis gegaan om haar op te halen. Ze zit nu een week thuis en ik moet dus nu noodgedwongen thuis werken."
Waanzin
Waanzin deze angst, vindt Nikkie. "Ik heb alle respect voor leraren en kinderopvangmedewerkers, maar jonge kinderen hebben nu eenmaal snottebellen. Met een reden. Ze maken antistoffen aan en dat is goed voor het immuunsysteem. Onzin om daarvoor een kind te weigeren op de opvang. Het is juist goed dat kinderen immuniteit opbouwen. Huisartsen zouden zich hier meer over moeten uitspreken, zodat er afstand gedaan wordt van deze regels."
Nikkie belde vervolgens de GGD voor een coronatest. "Ik kon dezelfde avond nog terecht, maar de mevrouw waarschuwde dat de test best heel vervelend en pijnlijk was voor kleintjes. Ik heb er daarom van afgezien; voor een snottebel ga ik niet zoveel ellende op mijn hals halen."
Geen uitzondering
De dochter van Nikkie is geen uitzondering. Bij ouderorganisatie Boink komen elke uur tientallen telefoontjes per uur binnen van ouders die met hun kind thuiszitten. Ondanks de nieuwe regels worden veel kinderen met een snottebel geweigerd, zegt voorzitter Gjalt Jellesma. "We zien heel grote verschillen tussen opvangen: de ene opvang is heel streng en weigert al een kind met 1 snottebel, terwijl de andere opvang niet zo snel problemen ziet."
In de RIVM-richtlijn staat dat kinderen met klachten thuis moeten blijven. Kinderen met bekende chronische klachten moeten wel gewoon naar school of de opvang kunnen. Als de opvang en de ouder er niet uitkomen kunnen ze aankloppen bij de GGD voor advies.
Jellesma: "We adviseren om een kind met een snottebel niet zomaar te weigeren. Ga als opvang eerst met ouders in gesprek. Ouders hebben het beste voor met hun kind en kennen hun kind als geen ander."
Worstelen
Kinderopvangorganisaties worstelen met de snottebeldiscussie, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Kinderdagverblijf Partou - met 400 vestigingen een van de grootste van ons land - laat desgevraagd weten het protocol van het RIVM te volgen.
"Als een snottebel dus niet chronisch is en niet hoort bij bekende klachten, dan sturen wij kinderen naar huis", zegt een woordvoerder. "Als een ouder met een test kan aantonen dat het kind geen corona heeft, is het wel gewoon welkom."
Dit zegt het RIVM:
Iedereen met verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en/of (licht) hoesten, en/of plotseling verlies van reuk en/of smaak en/of benauwdheid en/of verhoging of koorts boven de 38 graden moet thuisblijven en getest worden. Dat geldt ook voor kinderen.
Die kunnen dan dus niet naar school of de kinderopvang. Het is echter niet wenselijk dat kinderen met bekende chronische luchtwegklachten niet toegelaten worden op school of kinderopvang. Ook is het niet wenselijk dat kinderen met nieuwe milde luchtwegklachten langdurig school verzuimen of langdurig geen toegang hebben tot de kinderopvang.
Kans is heel klein
Jeugdarts Henrike ter Horst snapt dat het lastig is om een goede afweging te maken, maar ze wil opkomen voor de allerkleinsten. De kans op corona bij die groep is uitermate klein, benadrukt ze. "Maar een kind elke keer naar huis sturen heeft wél grote consequenties. Bovendien is het voor werkende ouders erg onhandig."
De jeugdarts benadrukt: "Naast corona zijn er zoveel andere virussen die in de lucht hangen. De kans dat het corona is, is heel erg klein. En we weten dat kinderen het zelf bijna niet verspreiden."
Ter Horst adviseert ouders en kinderopvangmedewerkers dan ook om niet meteen in paniek te schieten bij een snottebel, maar eerst de situatie even in de gaten te houden. "Als een kind echt niet fit is, of koorts heeft, moet het naar huis. Maar bij gewoon een snottebel adviseer ik die weg te halen en je daarna even te ontsmetten en eerst even rustig alles in de gaten te houden."
'Zoek contact met je arts'
Bij twijfel is het slim om even met een (jeugd)arts te overleggen. Jeugdarts Ter Horst ziet dat ouders heel terughoudend zijn met het doen van een coronatest bij de allerkleinsten.
Ze snapt dat ook wel. "Het is best een nare test voor zo'n kleintje en de testen zijn ook absoluut niet 100 procent betrouwbaar. En bovendien moet je dan voor elke snottebel opnieuw testen? Dat is absoluut onwenselijk."
Niet te snel paniek
Ook moeder Nikkie koos niet voor een coronatest bij haar dochtertje. "Mijn huisarts zei dat een kind van 2 met een snotneus echt geen corona zal hebben. Niet te snel in paniek schieten dus."
Reactie Jeugdartsen Nederland
Astrid Nielen, voorzitter AJN Jeugdartsen Nederland, stelt dat ook jeugdartsen het dilemma van kinderopvangen en ouders herkennen.
"We worden vaak gebeld door ouders die meerdere keren in de week hun kind moeten komen ophalen. Het huidige RIVM-beleid knelt met ouders met (jonge) kinderen. Kinderen hebben snel last van een verkoudheid. We zien dat kinderdagverblijven het protocol strikt opvolgen en geneigd zijn om elke snottebel te weren. De criteria om kinderen te testen op COVID-19 vinden wij te breed. Kinderen worden disproportioneel veel aangemeld om getest te worden, terwijl zij niet de grootste risicogroep en de grootste verspreiders zijn. Wij hopen daarom dat het RIVM het huidige beleid wil aanpassen."