Niet effectief

Nederlandse studie naar malariamiddelen voor coronapatiënten stopt

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Nederlandse studie naar malariamiddelen voor coronapatiënten stopt
RTL

Ziekenhuizen trekken definitief de stekker uit de studie waarbij coronapatiënten werden behandeld met twee malariamedicijnen. Het vertrouwen is kwijt in de middelen.

Enkele tientallen patiënten deden mee aan de studie naar chloroquine en hydroxychloroquine, die op 15 april van start ging. De middelen zijn destijds ontwikkeld tegen malaria.

De eerste berichten over toedienen aan corona-patiënten leken veelbelovend en daarom werd een Nederlands onderzoek opgestart. Zo'n tien ziekenhuizen deden eraan mee. 

Te staken

Maar nu blijkt dat de eerste resultaten zowel in Europese als in de Nederlandse studies geen positieve effecten laten zien. En daarnaast zijn er steeds minder ziekenhuisopnamen van patiënten met COVID.

Daarom hebben de deelnemende Nederlandse centra gisteravond besloten om de studie voortijdig te staken.

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat? Verslaggever Hans Schutte licht het toe.

'Als onderzoeker teleurgesteld'

Hoofdonderzoeker Andy Hoepelman is als onderzoeker teleurgesteld: "Als arts en als inwoner van Nederland ben je natuurlijk ontzettend blij dat er weinig corona is, maar als onderzoeker ben je natuurlijk teleurgesteld dat het onderzoek is stilgelegd", zegt de onderzoeker tegen RTL Nieuws. 

Hoepelman stelt dat het onderzoeksteam zeker 950 mensen nodig had om het experiment succesvol uit te voeren. "We hadden er nu tientallen." De studie begon vrij laat en lag ook nog een tijdje stil. Dat kwam na een publicatie in medisch vaktijdschrift The Lancet waarin werd geconcludeerd dat de middelen zouden leiden tot meer sterfgevallen. Die conclusie werd daarna weer ingetrokken.

Kun je laten testen of je het coronavirus al hebt gehad?
Lees ook

Kun je laten testen of je het coronavirus al hebt gehad?

Lees meer over
CoronavirusWetenschappelijk onderzoek