Kun je laten testen of je het coronavirus al hebt gehad?
Veel mensen die de afgelopen tijd ziek zijn geweest, vragen zich af of ze misschien het coronavirus hebben gehad. Maar is er eigenlijk een manier om dat te laten testen? Onder meer Tom, Barbara en Sietske stelden deze vraag aan RTL Nieuws.
Of je het coronavirus al hebt gehad, kan worden getest via een bloedtest. Er wordt dan een bloedmonster afgenomen waarin wordt gezocht naar antistoffen tegen Covid-19. Als er antistoffen in je bloed worden aangetroffen, dan betekent het dat je bewezen in contact bent geweest met het coronavirus.
Volgens het RIVM worden bloedtests op dit moment alleen afgenomen voor onderzoeksdoeleinden door geselecteerde laboratoria. Het RIVM raadt mensen af om zelf bloed te laten testen op de aanwezigheid van antistoffen. "Dit kan een gevoel van schijnveiligheid geven", schrijft het instituut op haar website.
Het RIVM zegt momenteel nog te onderzoeken of het hebben van antistoffen ook daadwerkelijk betekent dat je het virus niet meer kan krijgen en dat je hier niet meer ziek van kan worden. "Mogelijk hebben mensen met milde klachten minder antistoffen, waardoor ze niet volledig beschermd zijn tegen het virus."
Via huisarts
Hoewel het RIVM zegt dat bloedtests alleen voor bepaalde onderzoeken worden afgenomen, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws dat het sinds een paar weken wel mogelijk is om via sommige huisartsen in een lab getest te worden op antistoffen. De groep patiënten die wordt doorgestuurd, is wel beperkt.
Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die al een hele tijd milde klachten hebben. Omdat hun klachten niet erg genoeg waren, werden zij niet opgenomen in het ziekenhuis en dus niet getest. Een bloedtest kan huisartsen dan alsnog uitsluitsel geven. Zij weten dan of er verder gezocht moet worden naar een andere diagnose.
5,5 procent heeft antistoffen
Uit de cijfers van bloedbank Sanquin bleek onlangs dat van 7000 geteste personen, zeker 5,5 procent besmet is geweest met het virus.
Belangrijk om te weten is dat je alleen een positieve uitslag krijgt als je antistoffen hebt aangemaakt. Als je geen of slechts milde klachten hebt gehad, dan is de kans best groot dat in het bloed geen antistoffen zijn te vinden. Dan zou je dus alsnog corona gehad kunnen hebben, maar dat weet je dan niet.
Het kan dus zijn dat van die 7000 bloeddonoren bij Sanquin veel meer mensen besmet zijn geweest, omdat dus niet iedereen voldoende antistoffen aanmaakt.
De 7000 geteste personen krijgen overigens niet te horen of zij besmet zijn geweest. "Om donors een persoonlijke uitslag te geven is de test echter niet geschikt, omdat er een kans is dat er op individueel niveau een foute uitslag uit komt", meldt Sanquin.
Geen individuele uitslag
Toch zouden er meer manieren mogelijk zijn om te testen op antistoffen. "Je kan als overheid een systeem bedenken waarin een Nederlander zijn bloed kan inleveren en het laat testen op antistoffen", zei hoogleraar immunologie Ger Rijkers van het University College Roosevelt in Middelburg vorige week al tegen RTL Nieuws.
"Of je het moet willen, zo'n systeem, is een tweede. In verband met alle mitsen en maren die aan zo'n bloedonderzoek hangen - soms maak je dus geen antistoffen aan ondanks een besmetting - vind ik dat niet verstandig. Zo'n onderzoek geeft gewoonweg geen goede individuele uitslag."
In sommige andere landen bestaat de mogelijkheid overigens wel, omdat daar de gezondheidszorg op commerciële basis is geregeld. "Dan betaal je dus zelf voor een onderzoek. Ongetwijfeld dat veel Nederlanders dit hier ook zouden doen als het mogelijk zou zijn, maar ik denk dat niemand daarbij geholpen is", zei Rijkers.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.