Meer besmettingen, waarom zijn er niet ook meer ziekenhuisopnames?
Elke week maakt het RIVM de coronacijfers van de afgelopen week bekend, en al twee weken is er een duidelijke toename in aantal besmettingen. Maar hoe zit het dan met de ziekenhuisopnames? Waarom nemen die niet zo hard toe? Die vraag kregen we onder anderen van Richard en Rob.
1329 nieuwe vastgestelde besmettingen, wist het RIVM gisteren te melden over de afgelopen week. De week hiervoor waren er nog 987 positieve tests gedaan, dat was bijna een verdubbeling ten opzichte van de 534 in de week ervoor.
Deze toename is logisch, omdat er ook flink meer wordt getest. Daarom kijkt het RIVM ook naar andere cijfers, zoals het percentage mensen dat positief test en het reproductiegetal (R). Deze R geeft aan hoeveel mensen een coronapatiënt gemiddeld besmet. Zolang deze boven de 1 zit, neemt het aantal toe. Inmiddels zit dit cijfer op 1,4, wat betekent dat 100 zieke mensen 140 anderen besmetten.
Uit deze cijfers ontstaat volgens het RIVM het beeld van een 'zorgelijke toename' in het aantal besmettingen. Maar daar staat tegenover dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en intensive care-opnames nog niet heel erg toeneemt. Een lichte stijging, meer niet.
Veel breder testen
Volgens Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD, zijn er verschillende verklaringen voor de lage toename in de ziekenhuisopnames. Ten eerste noemt hij een vertraging in de cijfers. "Positieve testen komen eerder dan ziekenhuisopnames. Mensen beginnen met milde klachten en komen na twee, drie weken in ziekenhuizen."
Maar nog veel belangrijker is dat we nu veel breder testen. Eerder werden vooral mensen met ernstige klachten of mensen uit kwetsbare groepen getest, de kans dat die uiteindelijk in het ziekenhuis belanden is relatief groot. Nu is er juist een stijging te zien in ziektegevallen bij mensen tussen de 20 en 50 jaar, een groep die vaak mildere klachten heeft.
"We weten dat leeftijd, kwetsbaarheid en obesitas bijdragen aan de kans op ziekenhuisopname. Die dingen zijn veel minder aanwezig in de groep die we nu testen."
Ernstige situatie
Toch is dit volgens De Gouw geen reden om te verslappen. Gezonde, jonge mensen kunnen wel oudere en kwetsbare mensen besmetten. Dit ziet hij vooral in familiesituaties gebeuren, zoals het Offerfeest, dat de komende dagen gevierd wordt. "We roepen mensen op om de maatregelen te blijven volgen. De situatie blijft ernstig en onze waarschuwingen blijven van kracht."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.