Wanneer mogen coronapatiënten de ic verlaten?
Er was eindelijk wat goed nieuws: het aantal patiënten op de intensive care neemt voor het eerst af. Een opluchting voor deskundigen die een tekort aan ic-plekken vreesden. Maar wanneer mogen patiënten met het coronavirus eigenlijk van de ic af?
Die vraag gaan we beantwoorden in de 40ste editie van de corona-update. De vraag is afkomstig van Wil.
In de gaten
Vandaag lagen er 1408 patiënten op de ic. Op de afdeling worden ze continu in de gaten gehouden. Daar kan bijvoorbeeld doorlopend worden gemeten hoe het hart en de longen functioneren en hoeveel zuurstof in het bloed zit. In totaal zijn nu 125 patiënten die op de ic hebben gelegen van het coronavirus hersteld en weer thuis.
Als alles volgens plan verloopt, gaan ic-patiënten door twee fases: de behandel- en observatiefase. Normaal gesproken liggen patiënten enkele dagen tot hoogstens een week op de ic. Maar voor coronapatiënten is dat significant langer. Het varieert van zeker een week tot soms wel vijf weken voordat ze de ic mogen verlaten. Het RIVM gaat uit van een gemiddelde van 23 dagen.
Kunstmatige beademing
Voor de coronapatiënten op de ic draait de behandelfase vrijwel om één ding: kunstmatige beademing. "Het is echt per patiënt verschillend hoe die aanslaat", zegt internist Niels Gritters van den Oever, hoofd intensive care is van de Treant Zorggroep in Emmen.
Op het moment dat de gezondheid van de patiënt verbetert, komt er opnieuw een spannend moment. Dan gaat die van de beademing af. "Dat moet niet in een te vroeg stadium gebeuren. Dan kan de patiënt een terugval krijgen en weer benauwd worden. Maar het moet ook niet te laat worden gedaan: de beademing maakt de spieren snel zwak. Je zoekt daar dus de juiste balans in."
Observatie
Als de behandeling is afgerond en de patiënt kan zelfstandig ademen, belandt hij in de observatiefase. In die fase wordt nauwlettend in de gaten gehouden hoe het herstel verloopt. Dan wordt bijvoorbeeld continu de longfunctie onderzocht.
Voor coronapatiënten duurt die observatietijd vaak langer dan gebruikelijk, zegt Gritters van den Oever. "Omdat het coronavirus nog nieuw is, moeten artsen een gevoel ontwikkelen wanneer iemand veilig van de ic af kan. Als de waardes van de patiënt goed zijn, maar je er als arts nog geen goed gevoel bij hebt, dan hou je iemand liever een dag langer."
Niet te snel
Want voor de artsen is het duidelijk: ze willen zoveel mogelijk voorkomen dat ze iemand te snel naar een reguliere afdeling sturen. "Als een patiënt dan weer terug moet naar de ic, kan het ziektebeeld intussen flink zijn verergerd. Dat wil je niet."
De patiënt mag ic uiteindelijk verlaten als de behandel- en observatiefases zijn doorlopen. De patiënt is dan nog wel erg verzwakt. Hij kan zelfs nog koorts of last van andere symptomen hebben. En de longen kunnen blijvende schade hebben opgelopen. "Hij ligt dan echt nog op apegapen", zegt Gritters van den Oever. "Maar hij kan wel weer zelfstandig ademen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.