Wanneer moet ik mijn kind thuishouden van de basisschool?

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Wanneer moet ik mijn kind thuishouden van de basisschool?
Corona-update, stel je vraag

De basisscholen zijn in het hele land weer begonnen en iedereen wil graag dat leerlingen en docenten dit schooljaar zonder corona doorkomen. Maar veel ouders zijn in de war over wat de richtlijnen precies zijn voor kinderen. Moet je bijvoorbeeld in de herfstmaanden bij elke snotneus je kind thuishouden?

Onder anderen Do, Heijna en Sarka stelden ons de vraag wanneer kinderen naar school mogen en wanneer niet. Zeker nu de herfst eraan komt, zal het regelmatig een dilemma zijn voor ouders: moet ik mijn kind nu thuishouden of niet?

Ik heb een snotneus, moet ik nu thuisblijven en testen?
Lees ook

Ik heb een snotneus, moet ik nu thuisblijven en testen?

Het RIVM heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor kinderen, maar maakt wel een onderscheid tussen jonge kinderen (0 tot 4 en groep 1 en 2) en oudere kinderen (tot 12 jaar). De jongste groep hoeft bij neusverkoudheid niet thuis te blijven, behalve als ze in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft, of als iemand in het huishouden last van koorts of benauwdheid heeft.

Ook hoeven jonge kinderen zich meestal niet te laten testen bij milde klachten, omdat ze vrij vaak ziek zijn en het heel belastend is voor kinderen. Toch zijn er een paar uitzonderingen.

Ze moeten zich wel laten testen:

  • Bij een uitbraakonderzoek
  • Als kinderen verschillende klachten hebben die bij corona passen
  • Als ze in contact zijn geweest met iemand die het virus heeft

Strengere richtlijnen oudere kinderen

Voor kinderen in groep 3 tot en met 8 zijn de richtlijnen wat strenger. Zij moeten wél thuisblijven bij klachten, dus ook bij een neusverkoudheid. Als er klachten zijn die regelmatig terugkeren, zoals hooikoorts of een chronische aandoening, geldt er wel een uitzondering. "Want als je elk jaar hooikoorts hebt, weet je hoe het voelt", zegt een woordvoerder van het RIVM.

De richtlijnen van het RIVM op een rijtje

  • Bij milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden en/of plotseling verlies van reuk of smaak: laat je testen en blijf je thuis tot de uitslag van de test bekend is (dit geldt niet voor kinderen tot en met groep 2)  
  • Bij koorts of benauwdheid blijft iedereen in het huishouden thuis
  • Als iemand in het huishouden positief is getest op Covid-19, blijft iedereen in het huishouden thuis. Krijg je klachten? Dan laat je je testen
  • Kom je terug uit een Covid-19-risicogebied, dan hoeven kinderen tot 12 jaar niet in quarantaine. Wel moeten ze thuisblijven als ze klachten krijgen

Om het ouders iets makkelijker te maken, is er een 'beslisboom' gemaakt. Aan de hand daarvan kunnen ouders door middel van een paar vragen uitzoeken of hun kind thuis moet blijven. De vragen voor jonge kinderen vind je hier en voor oudere kinderen hier.

Het onderscheid in leeftijd heeft er volgens het RIVM vooral mee te maken dat kinderen tot en met groep 2 veel vaker ziek worden dan oudere kinderen. "Jongere kinderen worden voor het eerst blootgesteld aan allerlei virussen. Die pakken alles mee en zijn heel vaak verkouden. Dan zou je elke dag moeten testen", zegt een woordvoerder. "Als kinderen iets ouder zijn, normaliseert dat wat."

Oudere kinderen worden minder vaak ziek, dus kunnen voor hen de richtlijnen iets strenger zijn, is het idee. "Natuurlijk is het niet ineens over als ze zes worden en zijn ze daarna nooit meer ziek; er zit een verloop in. Maar je moet een praktisch handvat geven."

Er is bewust gekozen om de grens te trekken bij een bepaalde groep en niet bij een bepaalde leeftijd, anders kun weer binnen één klas verschillende richtlijnen krijgen.

Lees meer over
RIVMcorona-updateKindBasisonderwijsCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelen