Waarom hebben patiënten na corona nog zoveel lichamelijke klachten?
Veel patiënten die corona hebben gehad, kampen daarna nog met gezondheidsklachten. Deze problemen kunnen zelfs nog maanden aanhouden. Hoe kan het dat deze personen zo moe zijn dat ze er niet bovenop komen?
Dat vragen onder andere onze lezers Nathalie, Lia en Peter zich af.
Veel coronapatiënten die de ziekte thuis uitziekten en niet in het ziekenhuis hebben gelegen, kampen maanden later nog steeds last met onder meer druk op de borst, vermoeidheid, hoofdpijn of kortademigheid. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds.
85 procent van de deelnemers - met een gemiddelde leeftijd van 53 - zegt voor de besmetting een goede conditie te hebben gehad. Maar 6 procent vindt dat de gezondheid nu weer op peil is. Hoe kan dat?
Immuuncellen zwakken af
Het antwoord op deze vraag, lijkt niet zo makkelijk te beantwoorden. "We weten het eigenlijk nog niet zo goed. Er is nog vrij weinig over bekend", zegt longarts Gert-Jan Braunstahl.
"Wat je ziet bij mensen die het coronavirus hebben gehad en in het ziekenhuis hebben gelegen, is dat de immuuncellen afzwakken. Ik kan mij voorstellen dat dit ook zo is bij mensen die niet in het ziekenhuis hebben gelegen. Hierdoor zijn ze dus langer ziek. Ook bij andere infecties van de longen zien we dat de klachten nog twee tot drie maanden aan kunnen houden."
"Vanuit mijn ervaring zie ik dat patiënten die langdurige klachten hebben en heel moe zijn, geen afwijkingen in de longen hebben. Dat is lastig te verklaren."
Blijvende klachten?
Ook longarts Leon van den Toorn merkt dat er na een aantal patiënten met milde klachten na een aantal weken nog steeds klachten hebben. "In hoeverre dit een blijvend probleem is, weten we niet. Het kan ook een kwestie van uitzieken zijn, net zoals met de normale griep."
Bij patiënten met corona die waren opgenomen in het ziekenhuis en na zes weken weer naar huis mochten, was schade aan de longen zichtbaar. Of die schade chronisch is, moet aanvullend onderzoek nog uitwijzen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Beide longartsen adviseren om bij hevige aanhoudende klachten contact op te nemen met de huisarts. "Als je bijvoorbeeld moeite hebt met traplopen of snel uitgeput bent, is het verstandig dat er een arts naar kijkt", zegt van den Toorn.
Goede voeding
Om helemaal goed te revalideren van de klachten, kan er een revalidatieplan worden opgesteld. Revalidatie-arts in opleiding Laura Breij merkt dat de revalidatie over het algemeen langzamer gaat bij ouderen. "Wij zien dat de conditie achteruit is gegaan, spiermassa afneemt en mensen zijn afgevallen."
"Wij kijken wat de patiënten nodig hebben om hun leven weer op te pakken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van fysiotherapie of een psycholoog. Ook goede voeding kan helpen om volledig te herstellen."