Het dagelijks leven: wat mag nog wel en wat niet meer?
Mensen worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, evenementen worden verboden en je mag niet met meer dan met drie mensen bij elkaar. Wat mag nog wel en wat niet meer? Die vraag gaan we beantwoorden in deze veertiende editie van de corona-update.
Kan ik mijn hond nog uitlaten? Kan ik nog naar de sauna? Hoe kom ik aan boodschappen? Dat willen onder anderen Ingrid, Louis en Marije weten.
Hoe zit het nou met de maatregelen? (Update 26 maart)
- Evenementen: Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn tot 1 juni verboden. Dat zijn, grof gezegd, bijeenkomsten waar iedereen naar toe kan komen, zoals festivals als Koningsdag of een Bevrijdingsfestival, of een circus of theatervoorstelling op straat. Voor de rest van de evenementen geldt dat die in ieder geval tot en met 6 april verboden zijn. Uiterlijk op die dag wordt bekend of ze worden verlengd en zo ja, tot welke datum.
- Niet meer dan met 3 mensen bij elkaar. Iedereen die met drie of meer mensen in de openbare ruimte is, krijgt een proces verbaal. En dus ook als mensen binnen een groep zich aan de regel houdt om 1,5 meter afstand te houden
- Burgemeesters mogen locaties sluiten: Burgemeesters kunnen via een noodverordening specifieke locaties (stranden, parken) sluiten.
- Boetes: Houd je geen 1,5 meter afstand? Dan kan dat leiden tot een boete tot 400 euro
- Koorts? Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven.
- Bezoek? Bezoek in eigen huis is nog toegestaan. Maar je mag niet meer dan drie mensen uitnodigen. En: houd ook in huis 1,5 meter afstand.
- Scholen en kroegen sowieso tot 6 april dicht: De scholen en horeca blijven nog dicht tot 6 april daarna wordt verder gekeken.
- Blijf zoveel mogelijk thuis: Verder is het dringende advies: blijf zoveel mogelijk thuis en werk als het mogelijk is vanuit huis. Als je klachten hebt, moet je sowieso binnen blijven.
- Doe in je eentje boodschappen: Ga je boodschappen doen? Doe die dan zoveel mogelijk in je eentje en niet met het hele gezin.
- Buiten spelen: Kinderen kunnen nog met elkaar blijven spelen buiten. Maar ouders moeten zo veel mogelijk binnen blijven.
- Sportclubs en sauna's: zijn tot en met 6 april gesloten.
Kan ik gewoon boodschappen doen?
De supermarkten en drogisterijen blijven open, maar ze nemen wel strengere maatregelen tegen het coronavirus. Ze gaan bij de deur klanten tellen: er mag vanaf nu maar één klant per 10 vierkante meter in de winkel zijn.
En sporten, in hoeverre kan dat nog?
De tweeduizend fitnesscentra zijn gesloten tot in elk geval 6 april. Hetzelfde geldt voor onder meer golfbanen, tennisbanen, zwembaden, voetbalvelden en de Cruyff Courts. Alle verenigingssporten liggen stil.
Is reizen in het openbaar vervoer nog veilig?
Ouderen en kwetsbaren kunnen beter niet met het openbaar vervoer reizen, adviseert het kabinet. Het openbaar vervoer blijft vooralsnog beschikbaar voor iedereen. Wel worden reizigers opgeroepen alleen noodzakelijke reizen te maken met trein, tram, bus of metro en de regels in acht te nemen.
Kan ik dit weekend langs opa en oma?
Mensen worden onder meer dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen zoveel mogelijk te beperken. Daar vallen ook ouderen onder.
Volgens ouderenbond ANBO is het voor ouderen 'heel heftig'. "Een bezoekje kan een hoogtepunt van de dag of een week zijn", zegt de bond. Die heeft een speciaal telefoonnummer in leven geroepen zodat ouderen niet hoeven te vereenzamen: 0348 - 46 66 66.
Maar wat nou als je ziek bent?
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) drukt mensen in isolatie op het hart om hun woning niet te verlaten. Als een gezinslid koorts heeft, moet het hele gezin thuis blijven.
Patiënten in thuisisolatie zullen voor hun boodschappen een beroep moeten doen op huisgenoten of bekenden. Voordat patiënten weer naar buiten mogen, moeten ze ten minste een dag klachtenvrij zijn. Dat wil zeggen: geen koorts, geen neusverkoudheid en niet hoesten.
En m'n hond dan?
Huisdiereigenaren die het coronavirus hebben worden geadviseerd om de zorg voor hun dier aan huisgenoten over te dragen. Alleenwonende patiënten of patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis, wordt aangeraden om iemand anders voor het dier te laten zorgen. Als dat niet mogelijk is, kan de hond of kat bijvoorbeeld naar een opvangcentrum worden gebracht.
Volgens de universiteit van Wageningen is er geen aanleiding om huisdieren van coronapatiënten in quarantaine te plaatsen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.