Ik heb een snotneus, moet ik nu thuisblijven en testen?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Ik heb een snotneus, moet ik nu thuisblijven en testen?
Corona-update, stel je vraag

Een snotneus, niezen en een mindere weerstand, het verkoudheidsseizoen komt eraan. De bijbehorende symptomen roepen vragen op bij onze lezers. Want, wat moet je doen als je verkouden bent: thuisblijven, direct laten testen of wachten? En wat moet je doen als je kind verkouden is? Onder anderen Cristel en Irene willen graag antwoord op deze vragen.

Huisartsen beantwoorden deze vragen elk op een andere manier. Zo adviseert huisarts Felix van der Wessel om je niet direct te laten testen bij verkoudheidsklachten. "Je hoeft je van mij niet meteen te laten testen. Kijk wat er gebeurt, wees voorzichtiger en ga bijvoorbeeld thuiswerken. Een teken om te testen is als je koorts krijgt, meer gaat hoesten en benauwder wordt."

Wat meet de PCR-coronatest precies (en wat niet)?
Lees ook

Wat meet de PCR-coronatest precies (en wat niet)?

Van der Wessel benadrukt dat de test echt bedoeld is voor klachten die duidelijk zijn. "Dus we moeten ons niet allemaal tegelijk gaan testen bij een verkoudheid." Ook vindt hij het belangrijk dat werkgevers flexibeler omgaan met verkoudheidsklachten. "Dat zou ik omarmen."

Het verkoudheidsseizoen staat voor de deur

Huisarts Arjo van den Berg vindt het een lastige kwestie, vooral gezien het verkoudheidsseizoen dat voor de deur staat. "In principe adviseren wij om je te laten testen, omdat je mogelijk anderen kan besmetten. Het kan bij een verkoudheid blijven, maar je bent een gevaar voor je omgeving als je je niet laat testen."

"Verkoudheid is één van de symptomen horend bij corona en dus moet je je laten testen", zegt ook RIVM-woordvoerder Harald Wychgel. 

Bij welke klachten moet ik testen?

Op de website van het RIVM staat dat iemand zich moet laten testen, als hij één of meer van de volgende klachten heeft:

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Bron: RIVM

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt dat de huisartsen advies geven op basis van de richtlijnen van het RIVM.

'Huisartsen hebben goed contact met de lokale GGD'

"Het is uiteindelijk aan de huisarts om de richtlijnen uit te leggen aan mensen, in de praktijk of telefonisch", zegt een woordvoerder van het LHV.

Het is niet gek dat huisartsen verschillende adviezen geven, want hoe streng een huisarts is richting zijn patiënten, hangt ook van de lokale situatie af. "Huisartsen hebben goed contact met de GGD in hun regio en weten wat er lokaal speelt. Zo kan, als er bijvoorbeeld veel besmettingen zijn, in samenspraak met de GGD worden beslist wat de beste aanpak is."

Wat moet je doen als je kind (of huisgenoot) verkouden is?

En wat moet je doen als jouw kind verkoudheidsklachten heeft? Van der Wessel zegt dat je je dan niet meteen hoeft te testen. "Bij kinderen en verkoudheid weten we dat het niet zo snel wordt doorgegeven." 

Ook Van den Berg trekt de besmettelijkheid van kinderen in twijfel. Daarnaast zegt hij dat veel kinderen nog geen weerstand hebben opgebouwd voor virussen. "Dan kun je ze wel elke week laten testen, maar dat heeft geen zin." Ook is dat praktisch niet mogelijk. "Als je als ouder van een snotterend kind om de week een test uit moet voeren, redden we dat niet met het aantal testen."

Heb je een verkouden huisgenoot? Dan geldt hetzelfde: je hoeft je niet meteen te testen of thuis te blijven. Wel raadt Van den Berg aan extra voorzichtig te zijn. "Probeer een mondkapje te dragen als je naar buiten gaat om anderen te beschermen."

Het RIVM is wat strenger en zegt dat je bij verkouden huisgenoten moet uitkijken en voor zekerheid beter thuis kan blijven.

Richtlijnen voor kinderen

De GGD volgt de richtlijnen van het RIVM over kinderen en corona.

Kleine kinderen die verkouden zijn hoeven niet altijd getest te worden. Testen is wel nodig als zij:

  • Een contact zijn van iemand die besmet is met het nieuwe coronavirus
  • Deel uitmaken van een uitbraakonderzoek
  • Andere klachten hebben die bij het nieuwe coronavirus passen

Bron: RIVM

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
corona-update