Alles rijdt weer, waarom moeten we het ov dan toch blijven mijden?
De grenzen gaan binnenkort open, vliegen is toegestaan, en er rijden weer meer treinen en bussen. Toch is het hele ov nog steeds alleen bedoeld voor 'noodzakelijke reizen'. Hoe zit dat nou precies, vroegen Marije en Omar zich af.
Want als de treinen en bussen volledig volgens dienstregeling rijden en als mondkapjes toch verplicht zijn, waarom moet ik dan nog steeds het ov zo veel mogelijk mijden?
Om te beginnen is het niet helemaal waar dat het openbaar vervoer weer volledig rijdt. Het lijkt misschien zo, maar naar universiteitsterreinen bijvoorbeeld gaat er nog steeds geen bus of tram, legt Roos Zevenboom, woordvoerder van OV-NL uit. En zo zijn er meer voorbeelden te verzinnen waar de dienstregeling nog niet helemaal normaal is. "Per bedrijf en regio hebben we het ov zo maximaal mogelijk opgestart, naar de hartslag van die regio", zegt Zevenboom.
En dan nog, ook waar de treinen en bussen wel gewoon rijden, is de capaciteit nog lang niet hetzelfde als wat het eerst was. In de trein zijn alle stoelen aan het gangpad nog steeds verboden terrein. Met zijn allen opeengepakt op de balkons van de trein, mag ook nog steeds niet. Het mondkapje vervangt dan wel de anderhalve-meter-norm, maar afstand houden is in zijn algemeenheid wel nog steeds noodzakelijk.
Veertig procent
Al met al zorgen deze beperkingen ervoor dat het openbaar vervoer nog steeds niet meer dan veertig procent van het oude aantal reizigers kan vervoeren. Dat is weliswaar flink meer dan de hooguit 15 procent die ze voor 1 juni aankonden, maar nog steeds veel minder dan de helft van wat er ooit kon. Dus daarom: neem het openbaar vervoer alleen als het écht nodig is.
Maar wanneer een reis noodzakelijk is, daar laten de openbaar vervoersbedrijven zich niet over uit. Bewust niet. "We zijn niet op boetejacht", zegt Zevenboom. "Iedereen bepaalt zelf of de reis noodzakelijk is. Daar wordt niet op gecontroleerd. Ik vind een ritje naar het strand niet nodig, maar een reis naar mijn zieke oma, kan dat wel zijn." Voor het niet dragen van een mondkapje, worden overigens wél boetes uitgedeeld.
Tot nu toe lijkt de opschaling te werken. Het aantal treinen of bussen dat te vol is, ligt een stuk lager dan voor 1 juni. "Op dit moment gaat het goed."
Als het dan toch te vol is, het is aan de chauffeur of conducteur om dat in te schatten, zijn er twee mogelijkheden. Het busbedrijf probeert snel een extra bus te regelen of de rit wordt helemaal geannuleerd en iedereen moet eruit. Dat laatste gebeurt nu nog nauwelijks.
Sterker: heel veel treinen, bussen, trams en zelfs veerboten zijn stukken leger. Bepaald niet iets waar het ov-personeel zelf blij mee is. Zevenboom: "Ik sprak laatst een buschauffeur die zei: 'ik ben chauffeur geworden voor het contact met de mensen en het is nu leeg.' "
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.