Stopt de verspreiding van het coronavirus zodra de lente aanbreekt?
Bij 128 Nederlanders is het nieuwe coronavirus officieel vastgesteld en het aantal blijft stijgen. Er zijn al veel vragen beantwoord, maar nog lang niet alle. In deze zevende editie van jullie coronavragen: stopt de verspreiding van het coronavirus als de lente aanbreekt?
Elke winter worden we geplaagd door griep, en nu plaagt het coronavirus mee. Het influenzavirus dat griep veroorzaakt, verspreidt gemakkelijk door het koude en droge winterweer. Linda, Roy en Manon vragen zich af of dit ook zo is bij het coronavirus.
Update 26 maart:
Experts achten de kans groot dat het nieuwe virus net als de griep of verkoudheid een seizoensvirus is: op dreef bij nat en koud weer. In de verdrukking als het warmer en droger weer is in de zomer.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Verspreiding
De vergelijking van het coronavirus met het influenzavirus wordt regelmatig getrokken. Dit komt omdat de manier waarop de virussen verspreiden en de maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding te voorkomen, overeenkomen.
Het virus verspreidt zich via hele kleine vochtdruppeltjes van mens tot mens. Elke keer als we niezen of hoesten verlaten duizenden kleine druppels onze mond en neus. En in deze druppels, kan een virus verstopt zitten. Bij inademing of contact met de ogen kunnen de besmette druppels iemand ziek maken.
Het influenzavirus komt vooral in de wintermaanden voor. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de druppels met het influenzavirus bij warme temperaturen groot blijven en op de grond kapot vallen.
Winter
In de winter daarentegen verdampen de deeltjes door de droge lucht. Hierdoor worden de druppels kleiner totdat ze zo klein zijn dat ze door de wind meegenomen kunnen worden naar het volgende slachtoffer.
Hoe de 'coronadruppels' reageren in warme of koude ruimtes is nog onbekend, zeggen drie virologen tegen RTL Nieuws. Jeroen Kortekaas, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit, reageert dat het immuunsysteem van mensen in de winter sowieso minder sterk is, terwijl virussen stabieler zijn wanneer het koud is. "Dan heb je sneller een virus onder de leden, die je dan ook weer verspreidt."
Viroloog Ab Osterhaus geeft aan dat situaties met andere virussen inzicht geven, maar geen weerspiegeling. "Over het coronavirus weten we op dit moment nog te weinig om het echt te kunnen vergelijken."
Op kantoor
Hij laat weten dat op basis van het klimaat het verloop van de besmettingen (nog) niet voorspeld kan worden. Over het influenzavirus is bekend dat het zich in de winter makkelijk verspreidt. "Als in de winter de verwarming aan staat, wordt de lucht binnen droog. Mensen die dan dicht bij elkaar zitten, bijvoorbeeld op kantoor, besmetten elkaar dan sneller. Het virus verdwijnt grotendeels in de zomer, al komt het dan sporadisch nog wel voor."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
Bart Haagmans, viroloog bij het Erasmus MC, reageert ook dat het verloop van het coronavirus lastig te voorspellen is. "Maar laten we hopen dat naarmate de temperaturen weer oplopen dit een negatief effect heeft op de verspreiding van het virus."
Het is dus nog onbekend of de hogere luchtvochtigheid van de lente en de zomer die het influenzavirus beïnvloeden, ook het coronavirus beïnvloeden.
Lenteweer?
Stel het blijkt wel zo te zijn, dan heeft meteoroloog Maurice Middendorp slecht nieuws: lenteweer met zon, weinig wind en regen is nog niet in aantocht. "Het gaat de komende tijd veel regenen en de temperatuur zal niet hoger komen dan 10 graden."
Advies
Het RIVM geeft aan de belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen heel simpel zijn en hetzelfde voor alle virussen. Belangrijk is daarom om in de binnenkant van je elleboog te hoesten en niezen, papieren zakdoeken te gebruiken en goed je handen te wassen. Daarmee is ook de kans dat vochtdruppels met het virus op voorwerpen terecht komen een stuk kleiner.