Als de maatregelen worden versoepeld, komt er dan een tweede golf?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Als de maatregelen worden versoepeld, komt er dan een tweede golf?
Corona-update, stel je vraag

De kans is groot dat de maatregelen tegen het coronavirus vanavond worden versoepeld. Maar als we weer meer mensen gaan zien, is de kans dan niet groot dat er een tweede golf coronapatiënten komt?

Die vraag kregen we van Esther en Tijn.

Recordaantal besmettingen

Singapore was hét voorbeeld van hoe je de coronacrisis kon bedwingen zonder lockdown. Dacht men. Met onder andere een app werden de gangen van coronapatiënten nagegaan, zodat goed gemonitord kon worden wie in contact was geweest met iemand die besmet was.

Maar sinds begin april is het aantal nieuwe besmettingen groter dan ooit. Vandaag werd volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een recordaantal van ruim 1400 nieuwe besmettingen gemeld.

'Epidemie voorbij'

En ook in China werden halverwege maart een aantal dagen op rij nul nieuwe besmettingen gemeld. Het land verklaarde de epidemie zelfs ten einde, totdat er toch weer nieuwe patiënten opdoken. 

De kans dat ook in Nederland een tweede golf aan coronabesmettingen komt, is zeker aanwezig, zeggen deskundigen. Epidemioloog Hans Heesterbeek zei in maart in vakblad Medisch Contact dat het 'een misverstand is dat je die groepsimmuniteit kunt bereiken in de eerste golf'.

Uiterst waakzaam

Volgens hem kunnen we de teugels wel wat laten vieren als er weinig nieuwe gevallen bij komen, maar moet je 'toch uiterst waakzaam blijven en zeer goed voorbereid zijn'. Ook moet er heel goed getest blijven worden en moeten mensen die symptomen hebben onmiddellijk geïsoleerd worden, omdat het virus zich anders razendsnel opnieuw zal vermenigvuldigen.

Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge zei zelfs: "De enige manier om te vermijden dat er een verwoestende tweede golf komt, is niet groepsimmuniteit maar vaccinatie." Volgens Kluge is groepsimmuniteit vooralsnog te ver weg, omdat nog maar een klein percentage antistoffen tegen het virus in zijn bloed heeft. Een kleine week geleden was dat volgens de bloedbank zo'n 3 procent.

Grootst mogelijke voorzichtigheid

"Pas als de mensen gevaccineerd zijn, kunnen we er zeker van zijn dat het virus zich niet opnieuw kan verspreiden. Een andere optie is er niet", zei Kluge. "Totdat het vaccin er is, moet iedereen de grootst mogelijke voorzichtigheid aan de dag leggen." Er wordt gehoopt dat zo'n vaccin er eind dit jaar is, maar dan zal het naar verwacht nog enige tijd duren voordat wereldwijd iedereen kan worden ingeënt.

Het RIVM is optimistischer, maar sluit een tweede golf ook niet uit. In een reactie zegt het instituut erop in te zetten dat die tweede golf er niet komt, met maatregelen die de besmettingsgraad (het aantal mensen dat door één coronapatiënt wordt besmet) zo laag mogelijk moeten houden.

Maar hoe groot de kans op een tweede golf is, wil een woordvoerder van het RIVM niet zeggen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Coronaviruscorona-updateCovid-19Gezondheid