Waarom wel een mondkapje in ov, maar bij de kapper niet?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Waarom wel een mondkapje in ov, maar bij de kapper niet?
Corona-update, stel je vraag

Vanaf 1 juni is het verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen. De regel is ingesteld omdat je in het ov geen anderhalve meter afstand kan bewaren. Maar waarom hoeven we dan geen mondkapje op bij de kapper? Die vraag kregen we onder meer van Sharon.

Premier Rutte was heel duidelijk tijdens de persconferentie van vorige week: vanaf 1 juni kun je een boete krijgen als je geen mondkapje draagt in de bus, tram, metro of trein. "En zonder mondkapje kom je de trein, bus, tram of metro niet in."

'Afstand houden niet haalbaar'

De reden daarvoor was ook simpel, zei Rutte: "Het is onvermijdelijk dat door het terugschroeven van alle maatregelen de druk op het openbaar vervoer langzaam weer gaat toenemen. Dat betekent dat er weer veel mensen bij elkaar komen. En als de bussen en treinen straks dus weer voller raken, zal anderhalve meter afstand niet langer altijd haalbaar zijn. Daarom moet iedereen per 1 juni een mondkapje dragen. Niet als alternatief voor afstand houden, maar omdat voldoende afstand houden op een bepaald moment simpelweg niet meer mogelijk is." 

Maar onder meer Sharon geeft aan dat afstand houden op wel meer plekken in Nederland niet meer mogelijk is. Zoals bij de kapper, of straks in het café.

Zo gaat het straks in het ov: mondkapje verplicht, alleen in uiterste geval boete
Lees ook

Zo gaat het straks in het ov: mondkapje verplicht, alleen in uiterste geval boete

Toch is er wel een groot verschil tussen de contactberoepen en het openbaar vervoer. Contactberoepen, zoals kappers, moeten zich namelijk aan twee regels houden die in het openbaar vervoer niet opgaan.

Geen kappersstoelen naast elkaar

Ten eerste moet het werk zoveel als mogelijk op anderhalve meter afstand worden georganiseerd. Dus bijvoorbeeld niet twee kappersstoelen dicht bij elkaar.

 

En ten tweede, nog belangrijker, moeten klanten aan de voorkant worden ondervraagd om in te schatten of iemand een risico oplevert. Er wordt daarom alleen geknipt op afspraak. En ook in restaurants moeten bezoekers gaan reserveren. Rutte zei daarover: "Uw kapper gaat dan bijvoorbeeld vragen of u op dat moment klachten heeft. Die check aan de voorkant neemt veel risico's weg. Het dragen van mondkapjes is dan dus niet nodig."

Weinig wetenschappelijk bewijs

Ondanks de verplichting in het openbaar vervoer, benadrukte RIVM-directeur Jaap van Dissel wel dat er in de wetenschappelijke literatuur weinig bewijs is over het dragen van niet-medische mondmaskers tegen de verspreiding van een virus. Van twaalf bestudeerde onderzoeken naar verspreiding van het influenzavirus, blijken er maar drie een licht positief effect te zien van het dragen van een mondmasker op de verspreiding van virussen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Jaap van DisselMark Ruttecorona-updateCoronavirusMondkapje