Wat meet de PCR-coronatest precies (en wat niet)?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Wat meet de PCR-coronatest precies (en wat niet)?
Corona-update, stel je vraag

Op sociale media gaan berichten rond dat de PCR-test, waarmee wordt gekeken of je besmet bent met het coronavirus, helemaal niet zo betrouwbaar is. De test zou ook positief uitslaan als je besmet bent met een andere variant van het virus, of zelfs als je alleen maar verkouden bent. Is dat wel zo? En wat wordt er precies met die test gemeten?

Die vraag – en twijfels – kregen we binnen van onder anderen Marcus en Inge. Want als die test inderdaad ook positief uitslaat bij andere virussen, waarom zouden we hem dan doen? En wat zeggen die cijfers dan over nieuwe coronabesmettingen?

Niet waar

Dat de test ook positief zou uitslaan bij andere (corona-)virussen of zelfs een verkoudheid, is niet waar, zegt het RIVM. De PCR-test (polymerase chain reaction-test) wordt gebruikt om uit te zoeken of je besmet bent met het coronavirus en test alleen de aanwezigheid van dit specifieke virus; Sars-Cov-2. Hij geeft aan dat er op het moment waarop de test werd afgenomen, deeltjes van het coronavirus in je neus en/of keel aanwezig waren.

Waarom geen quarantaine na bezoek binnenlandse besmettingshaard?
Lees ook

Waarom geen quarantaine na bezoek binnenlandse besmettingshaard?

Maar waar komt het verhaal dan vandaan dat de coronatest onbetrouwbaar is? Een van de bronnen waar veel naar wordt verwezen, is een video van Café Weltschmerz (Uitgebreide versie). Daarin wordt over dit onderwerp gesproken. Een van de sprekers, Mario Ortiz, laat aan RTL Nieuws weten dat ''een PCR-uitslag ALLEEN niet dermate klinisch mag worden geïnterpreteerd, zoals nu door kabinet wordt toegepast.''

IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers heeft op een vraag van Ortiz over dit onderwerp gereageerd.

Gommers heeft de video bekeken, schrijft hij op LinkedIn, en hij is niet blij met de manier waarop zijn woorden zijn gebruikt. Het is volgens hem algemeen bekend dat een PCR-test alléén niet genoeg is om vast te stellen of iemand op dat moment actief Covid-19 heeft. "Het is ESSENTIEEL dat je de test doet bij mensen met symptomen, zoals neusverkouden, en/of hoesten, en/of koorts etc."

Hij vervolgt: "Het is ook belangrijk dat de klachten anders zijn dan gewoonlijk, omdat sommige mensen ook dit soort klachten kunnen hebben bij hooikoorts." Volgens Gommers bestaat anders de kans dat de test positief uitslaat op een dood virus – met andere woorden: als je niet (meer) besmettelijk bent.

'Gekke draai'

De bewering dat er zo weinig mensen zijn die echt ziek zijn, en dat dit komt omdat de test onbetrouwbaar is, noemt Gommers 'een gekke draai'. Hij legt uit: "Als je besmet bent met het virus, dan hangt het af van de afweer van het individu of je er (ernstig) ziek van wordt en of dit resulteert in een ziekenhuisopname en zelfs IC-opname."

"Dat risico is groter bij hoogrisicopatiënten en bij ouderen. Laten we met elkaar het virus stoppen en geen angst zaaien. Dankjewel !!!!", sluit Gommers af. 

Overigens is de titel van de video door Café Weltschmerz inmiddels aangepast, de originele kop is nog wel op andere websites te vinden.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten een PCR-test of coronatest laten doen. In deze video leggen we uit hoe dat werkt.

Uitvinder test

Een andere bron die vaak wordt genoemd, is de uitvinder van de PCR-test Karry Mullis, die gezegd zou hebben dat de test ongeschikt is om een besmettelijk virus aan te tonen. Die quote is niet van Mullis, maar van een andere wetenschapper die dit in 1996 zei over het hiv-virus, ontdekte persbureau Reuters begin juli al

Zoals ook Gommers zegt, is met de test niet aan te tonen of iemand op dat moment besmettelijk is. Maar hij kan wel aantonen dat jij besmet bent. Mullis heeft ook nooit uitspraken gedaan over de test in combinatie met het nieuwe coronavirus en zal dat ook niet meer doen, constateren de factcheckers van NU.nl: de uitvinder van de test is nog voor de uitbraak van dit virus overleden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
RIVMGGDcorona-updateCoronavirusCovid-19GezondheidGezondheidszorg