Je hebt klachten, maakt het dan uit wannéér je je laat testen op corona?
Nu iedereen met milde klachten zich sinds maandag kan laten testen op het coronavirus, loopt het storm bij de GGD's. Al meer dan 10.000 mensen hebben zo'n test gedaan. Wanneer kun je je laten testen op het virus?
En maakt het voor de betrouwbaarheid uit wanneer je dat doet? Dat vragen Simone en Ellen zich af.
Testen gebeurt in Nederland in principe niet als je geen klachten hebt. Daar is een reden voor, want de tests die we allemaal kunnen laten doen, zijn het betrouwbaarst als je klachten hebt, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Onterecht negatief
Als je je te vroeg laat testen, dan is de kans groot dat het testresultaat onterecht negatief is. Met andere woorden: dat je op basis van de testuitslag denkt dat je geen corona hebt, terwijl je het wel hebt.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De beste kans op een juiste uitslag heb je op de derde dag waarop je klachten hebt. Maar ook op andere dagen waarop je symptomen hebt, is de test heel betrouwbaar.
Wel kan je een verkeerde uitslag krijgen omdat de test bijvoorbeeld niet goed is afgenomen, het transport van het wattenstaafje naar het laboratorium (waar de test moet worden geanalyseerd) te lang duurde of de temperatuur tijdens het transport niet goed was.
Tweede test
Daarom is altijd het advies: is er een sterke verdenking dat je besmet bent met het coronavirus en is de test negatief, laat je dan een paar dagen later (in overleg met je arts of iemand van de GGD via 0800-1202) nog een keer testen.
Vanaf de vierde dag dat je symptomen hebt, wordt de kans op een juiste test weer wat kleiner, omdat je lichaam dan vaak effectief het virus aan het afbreken is. Andersom: dat onterecht uit de test blijkt dat je corona hebt, komt overigens nauwelijks voor.