Loop je ook risico in de rij voor de winkel, bijvoorbeeld door de wind?

Door Michiel de Vries··Aangepast:
© RTL NieuwsLoop je ook risico in de rij voor de winkel, bijvoorbeeld door de wind?
Corona-update, stel je vraag

Op de redactie van RTL Nieuws komen de laatste tijd veel dezelfde soort vragen binnen: verspreidt het virus zich buiten sneller of juist niet? "Kan de wind het coronavirus meters verder meenemen, waardoor je meer dan 1,5 meter afstand moet houden?", vraagt Resh bijvoorbeeld.

De vraag is in deze tijd extra relevant, want op verschillende plekken in het land staan rijen. Voor de supermarkt, de bouwmarkt en sinds gisteren ook bij de IKEA. Hoe groot is de kans op besmetting in zo'n rij?

De belangrijkste 'besmettingsroute' van het coronavirus is inmiddels bekend: dit gaat via druppels die een besmet persoon uithoest of uitniest. Die druppels komen niet ver, vrijwel nooit verder dan 1,5 meter. Er zijn ook virussen die zich veel verder verspreiden, het mazelenvirus kan bijvoorbeeld 30 meter door de lucht reizen. Dat komt omdat dit virus zich ook via uitgeademde lucht kan verspreiden.

2 tot 8 micrometer

Bij een patiënt met het coronavirus zitten in de uitgeademde lucht mogelijk ook virusdeeltjes, van 2 tot 8 micrometer doorsnede. Dit is nog niet bewezen, maar mocht dat zo zijn, dan is dat niet genoeg om ziek van te worden, zei Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, onlangs in NRC. Een 'levend, infectieus virus' in uitgeademde lucht is tot nog toe niet in aangetoond.

Dus: als iedereen netjes in een rij staat, elkaar geen handen geeft, dan is er weinig aan de hand. Een woordvoerder van RIVM zegt het zo: "Anderhalve meter is een veilige afstand. We gaan ervan uit dat mensen die ziek zijn, thuis zitten. En dus niet in een rij gaan staan hoesten en proesten." Als mensen zich aan die regels houden is anderhalve meter dus veilig.

En als er dan tóch iemand in de rij moet niezen? Dan is het een ander verhaal. Maar, je hebt dan wel weer de mazzel dat je buiten staat. Volgens Mariet Feltkamp, viroloog van het LUMC, vervliegen die druppels veel sneller buiten als er beetje wind en frisse lucht is. "Binnen, in niet-geventileerde lucht, blijft het veel langer hangen. In die zin is buitenlucht veel beter om niet geïnfecteerd te raken."

Toch wordt ons allemaal aangeraden om binnen te blijven. Dat is vooral om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen bij elkaar komen. Maar in zijn algemeenheid vervliegt de druppelwolk buiten een stuk sneller, zegt de Leidse viroloog.

Harde wind

En dan: de wind. Er is geen onderzoek naar gedaan of de druppels grotere afstanden afleggen bij harde wind. En als dat onderzoek wel gedaan zou zijn, dan is natuurlijk de vraag of je van mensen kan vragen om bij hardere wind meer afstand te bewaren. Je ziet de discussies over de windsnelheid in de rij voor de bakker al voor je.

Er is overigens wel een Belgische hoogleraar civiele techniek die na een computersimulatie beweerde dat joggers en fietsers een wolk van adem-, hoest- en niesdruppeltjes achterlaten nadat ze gepasseerd zijn. Dat zou je kunnen vergelijken met de wind. Maar virologen zien daar tot op heden geen bewijs in dat je hier dan ook ziek van kan worden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
RIVMCoronaviruscorona-updateGezondheid